MMM:n tuore selvitys toteaa, että sikojen kirurgisesta kastraatiosta voidaan luopua

Kuvituskuva. Kuva: Brett Sayles/Pexels

TIESITKÖ, ETTÄ Suomessa saa leikata kivekset ilman puudutusta ja riittävää kivunlievitystä alle seitsemän vuorokauden ikäisiltä porsailta?

Viime viikolla julkaistun maa- ja metsätalousministeriön selvityksen mukaan karjuporsaiden kirurgisesta kastraatiosta tullaan ennen pitkää luopumaan eläinten hyvinvointisyistä. Tämä on rohkaiseva uutinen.

Nykyisin käytössä oleva perinteinen kastraatio, jossa tilallinen itse leikkaa kivekset alle seitsemän vuorokauden ikäisiltä porsailta ilman puudutusta ja tehokasta kivunlievitystä, on erittäin halpa menetelmä, mutta se aiheuttaa sioille vakavia hyvinvointiongelmia. MMM:n selvityksen mukaan elinkeino kokee nykyisen tilanteen hankalaksi, mutta se ei ole ryhtynyt vapaaehtoisiin toimenpiteisiin kirurgisesta kastraatiosta luopumiseksi siitä aiheutuvien kustannusten vuoksi.

Meidän mielestämme kirurgisesta kastraatiosta tulee luopua kieltämällä se lainsäädännössä. Vapaaehtoisin toimin asiassa ei ole pystytty etenemään, vaikka aiheesta on käyty keskustelua yli kymmenen vuotta. Sopiva siirtymäaika kirurgisesta kastraatiosta luopumiseen olisi meidän mielestämme korkeintaan 5 - 10 vuotta. Siirtymäaikana tulee edellyttää puudutuksen ja asianmukaisen kivunlievityksen käyttöä.

Sikojen kirurgisen kastraation kieltäminen on yksi päätavoitteistamme uuteen eläinten hyvinvointilakiin. Katso Edistyksen ja onnellisuuden maa -kampanjamme video sioista ja kiveksistä täältä.

Lue MMM:n kastraatioselvitys.

eläinten hyvinvointilaki sikojen kastraatio edistyksen ja onnellisuuden maa

Kommentit

Luetuimmat julkaisut