Arvokas kissa

JOKAINEN TIETÄÄ, mistä puhutaan, kun puhutaan kesäkissoista: kissanpennuista, jotka otettiin kesäksi mökille ja jätettiin sinne oman onnensa nojaan, kun oli aika palata kaupunkiin.

Kesäkissailmiö on saatu lähes hävitettyä tietoutta lisäämällä, mutta sen tilalle on tullut ympärivuotinen kissojen hylkääminen. Kissakriisin ytimessä ovat kissapopulaatiot, eli vapaasti lisääntyvien leikkaamattomien kissojen laumat. Populaatiokissat kärsivät nälästä, sairauksista ja pakkasesta. Ne eivät pärjää luonnossa sen paremmin kuin entisajan kesäkissatkaan. Jokaisen suomalaisen tulisi ymmärtää, että populaatiokissa on uusi kesäkissa. Tieto auttaa meitä selättämään myös kissapopulaatio-ongelman.

Eläinsuojeluyhdistysten hoitoon päätyvien populaatiokissojen määrä on ollut kasvussa jo pitkään. Kissapopulaatiot työllistävät vapaaehtoisia eläinsuojelutoimijoita kenties eniten. Kissojen tilanne on huono, mutta ei toivoton: Suomessa hylätään ainakin 20 000 kissaa vuodessa, mutta samaan aikaan yhä useampi kissanomistaja on valmis paneutumaan lemmikkinsä tarpeisiin sen ansaitsemalla tavalla.

Eläinten viikon Arvokas kissa -teemalla haluamme muistuttaa, että jokainen kissa on arvokas omana itsenään, riippumatta sen rahallisesta arvosta, ja että jokaiseen kissaan tulee panostaa vähintään leikkauksen ja riittävän hoidon verran.

TÄNÄ VUONNA Eläinten viikko käynnistää SEYn koko ensi vuoden kestävän kissakampanjan, jonka aikana pureudumme kissakriisin ratkomiseen. Vuoden aikana tuemme jäsenyhdistyksiämme populaatiokissojen leikkauskuluissa, jotta mahdollisimman moni kissa saadaan pois luonnosta lisääntymästä vapaasti. Samaan aikaan luomme toimintatapoja ja verkostoja, joita hyödyntämällä populaatiotyö olisi tulevaisuudessa aiempaa tehokkaampaa. Viestimme leikkauttamisen sekä tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin tärkeydestä ja pyrimme saamaan aikaan lakimuutoksia, jotka auttavat populaatio-ongelman vähentämisessä.

Sinä voit auttaa monin tavoin: Jakamalla tietoa kissakriisistä, allekirjoittamalla vetoomuksemme kissojen puolesta, ryhtymällä paikallisen eläinsuojeluyhdistyksesi vapaaehtoiseksi, liittymällä sen jäseneksi tai lahjoittamalla kissatyölle. Jos kohtaat kissalauman tai pihaasi ilmaantuu koditon kissa, niin ole yhteydessä lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen. Nostetaan yhdessä kissan arvostus sen ansaitsemalle tasolle.


Kirjoittaja on Eläinten ystävän päätoimittaja.

Kommentit

Luetuimmat julkaisut