Elämyksiä eläimistä – hinnalla millä hyvänsä

Kuva: Christine Sponchia

Eläinten viikon päätteeksi sosiaalisessa mediassa nousi kova kohu, kun suomalainen iskelmätähti julkaisi tilillään kuvan, jossa hän poseeraa thaimaalaisella norsufarmilla norsunpoikasen kanssa. Kuvan teki erityisen huolestuttavaksi se, että norsunpoikanen oli työläässä asennossa, johon se oli todennäköisesti pakotettu, ja laulaja roikkui poikasen päällä. Maassa poikasen edessä oli punaisia tahroja, jotka näyttivät vereltä. Kohun seurauksena kuva katosi laulajan sivuilta vähin äänin.

Tapahtuneessa voi nähdä paljon hyvää. Fanien ja muiden kansalaisten reaktio kuvaan oli miltei yksimielisen paheksuva, ja paineen alla laulaja päätyi pikaisesti poistamaan kuvan. Eläinturismin ongelmat ovat olleet esillä laajasti viime vuosina, ja erityisesti Aasian tiikeritarhoista ja turismin käytössä olevien norsujen julmasta kohtelusta on kirjoitettu paljon. Viesti on mennyt osalle suomalaisista hyvin perille, ja eläinten viihdekäyttöä kritisoidaankin yhä voimakkaammin.

Kritiikki villieläinten käyttöä kohtaan viihdeteollisuudessa kasvaa onneksi koko maailmassa. Useat maat – esimerkiksi Norja ja Iran - ja kaupungit – esimerkiksi Dublin ja Varsova – ovat viime aikoina ilmoittaneet kieltävänsä villieläinsirkukset. Eläinsuojelijoiden myötävaikutuksella myös monia surullisenkuuluisia eläintarhoja on saatu suljettua eri puolilla maailmaa. Monet matkanjärjestäjät ovat lopettaneet tai rajoittaneet retkiään eläinkohteisiin asiakkailtaan saamaan palautteen takia. Merkittävä uutinen saatiin lokakuussa, kun maailman suurin matkailusivusto Tripadvisor ilmoitti lopettavansa lippujen välittämisen sellaisiin matkakohteisiin, joissa ihmiset pääsevät koskemaan villieläimiä. Tällä päätöksellä on todennäköisesti kauaskantoiset seuraukset eläinturismille.

Surullista tapauksessa on tietysti se, että vielä tänä päivänä, kun kaikki maailman tieto on kenen tahansa saatavilla, monet haluavat silti kuvauttaa itsensä villieläimen kanssa. Eläinposeerauksella saa tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa ja jopa seuraa deittipalveluissa. Äärimmäisiä ovat ne viime aikoina julkisuuteen tulleet tapaukset, joissa merinisäkkäitä tai kaloja on raahattu kuivalle maalle selfieiden ottamista varten ja joissa eläin lopulta kuolee.

Tietämättömän turistin voi olla vaikea huomata eläinten kärsimystä bisneksen takana. Epäkohtia voi olla maallikkona vaikea havaita. Hyviä nyrkkisääntöjä on muistettavaksi vain muutama. Jos luonnonvaraisia eläimiä pääsee koskemaan, ei eläinten kohtelu ole asianmukaista. Jos kohteessa eläinten annetaan lisääntyä tai niitä myydään, jätä kohde väliin. Älä osta eläimestä valmistettuja matkamuistoja, äläkä hyväksy eläinrääkkäystä osana kulttuuria. Anna palautetta matkanjärjestäjälle. Kerro näkemyksesi eläinten hyväksikäytöstä ja jaa tietoa eläinviihteen epäkohdista rohkeasti ystäville, tuttaville – ja julkisuuden henkilöille. Tiedon levittäminen ja matkanjärjestäjiin sekä lainsäädäntöön vaikuttaminen ovat parhaimmat keinot, joilla eläinten käyttö viihteessä saadaan päätökseensä.

eläinturismi villieläin eläinten viihdekäyttö sirkus tripadvisor

Kommentit

Luetuimmat julkaisut