Tunnetaitoja eläinten puolesta

Muutama vuosi sitten, edellisen Suomen hallituksen viimeisinä toimintakuukausina, maa- ja metsätalousministeriö ajoi läpi lakiuudistusta, jonka tarkoituksena oli niin sanottujen haitallisten vieraslajien torjunta. Keinot näiden lajien torjumiseksi järkyttivät eläinsuojelijoita. Lainsäädäntö toi keinovalikoimaan kohtuuttoman julmia menetelmiä: eläinten tappamisen pesintäaikana, mikä aiheuttaa tapettujen emojen poikasille kärsimystä ja hitaan nääntymiskuoleman, sekä tappamisen sallimisen kenelle tahansa, mikä käytännössä mahdollistaa taitamattomat ja pitkittynyttä kärsimystä aiheuttavat tappamismenetelmät.

Sitkeästä työstämme huolimatta lainsäädäntö astui voimaan, ja sen seurauksista eläimet saavat kärsiä nyt. Tälläkin pilvellä on kuitenkin hopeareunuksensa. Keskustelu luonnoneläimistä on lisääntynyt viime vuosina. Suomalaisten erityinen luontosuhde on asetettu kyseenalaiseksi. Myös spesistinen suhtautumisemme eri eläinlajeihin on käynyt selväksi: minkä sallimme yksille, olisi toisten kohdalla moraalitonta ja vähintäänkin laitonta. Koiranpentujen nälkään näännyttäminen päätyisi lööppeihin, toisen koiraeläimen, supikoiran, kohdalla tätä edistetään lainsäädännöllä.

JOTKIN ELÄIMET herättävät meissä voimakkaita tunteita, ja tunteemme ja asenteemme sanelevat sen, miten kohtelemme eläimiä käytännössä, ja minkälaista kohtelua sallimme. Koiran ja supikoiran kärsimys on eläinyksilöille kuitenkin yhtä tosi. Pelkästään tiedon jakaminen eri eläinlajien ominaisuuksista ja itseisarvosta ei riitä silloin, kun tunteet määräävät käyttäytymistämme. Muutos käyttäytymiseen tapahtuu tunteiden tunnistamisen ja käsittelyn avulla.

IHMISEN PELKO, inho ja epäluulo ovat todellisia. Taustalla voivat olla monen sukupolven ajan siirtyvät asenteet ja tunteet. Tänä vuonna Eläinten viikon teemana ovat inhotut ja vihatut eläimet. Materiaalimme tarkoituksena on herättää ajatuksia siitä, miksi tietyt eläinlajit herättävät meissä kielteisiä tunteita. Tavoitteenamme on auttaa ihmisiä käsittelemään kielteisiä tunteita ja lopulta muuttamaan asenteitaan ja käyttäytymistään.

Toivotan hyvää Eläinten viikkoa kaikille eläinten ystäville.

LUE LISÄÄ: Pelottaako luonto? Luonnon ja ihmisen kohtaamiseen tarvitaan tunnetaitoja

------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutustu Eläinten viikon kampanjaamme osoitteessa sey.fi/kamalanihanat.

eläinten viikko vieraslaji spesismi tunnetaidot

Kommentit

Luetuimmat julkaisut