Säkä-kissa löytyi keskeltä korpea

Moni metsään hylätty kissa kokee saman kohtalon kuin Säkä-kissa. Kuva: Heli ja Kirsi Kesti

Lähdimme ajelulle elokuisena iltapäivänä. Ajelimme pientä metsätietä Pohjois-Pohjanmaalla. Vastaan tuli risteys, jossa oli kyltti: yksityistie, ajo kielletty. Kiellosta huolimatta ajelimme kyseiselle tielle.

Siellä pitkällä suoralla keskellä ei mitään oli kissa juomassa kuralammikosta. Pysäytimme auton ja otimme kissan syliin – se ei tehnyt vastarintaa eikä paennut. Huomasimme, että kissa oli loukkaantunut, laiha ja huonokuintoinen, joten nostimme sen autoon ja veimme kotiin.

Kissa oli kaunis ja pieni, pitkäkarvainen tyttö, mutta sen selän, pepun ja lonkkien päällä oli valtavan paksu, kova karvapanssari ja mahan alus aivan takkuinen. Vasen etutassu roikkui polvesta hervottomana ja siinä oli pahannäköinen haavauma. Olimme järkyttyneitä.

Tuumasimme, että oli säkä, kun satuimme ajamaan kyseiselle tielle ja löysimme tuon pienen raukan. Kuinka kauan se olikaan ollut peloissaan, nälissään ja tuskissaan tuon katkenneen jalkansa kanssa ja vielä tuollainen valtava märkä karvapanssari selässään? Annoimme kissalle nimeksi Säkä.

Veimme Säkän välittömästi Kestilän päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle, jonne oli 30 kilometrin matka. Siellä se sai ensiavun, antibiootti- ja kipupiikin. Selän karvapanssari poistettiin. Pelkkä karvapanssari painoi peräti 2,4 kg. Sen jälkeen kissalla ei ollut paljon painoa eikä kokoa. Lääkäri kehotti viemään kissan Ouluun röntgeniin. Saimme mukaan kipulääkettä ja hoito-ohjeet. Koska kyse oli löytöeläimestä, lääkärikäynti lääkkeineen oli meille ilmainen.

Ilmoitimme kissasta paikalliseen löytöeläinten hoitolaan ja kerroimme löydöstämme. Sanoimme, ettemme tuo kissaa sinne, sillä kissa oli niin huonokuntoinen, että halusimme hoitaa sen itse eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Saimme ajan Oulun eläinklinikalle vasta tiistai-illaksi, joten jouduimme hoitamaan Säkää kotona. Se sai pienen ruoka-annoksen noin kahden tunnin välein. Lisäsimme ruokaan vitamiinia, öljyä ja kipulääkkeen ohjeen mukaan. Vettä oli tarjolla koko ajan. Säkä sai nukkua pehmeällä täkillä lämpimässä huoneessa, sylissä ja kainalossa aina kun se itse halusi. Se sai silityksiä, rapsutuksia, hellyyttä ja rakkautta. Pieni Säkä varasti sydämemme aivan täydellisesti.

Lopulta tuli odotettu tiistai-ilta, jolloin suuntasimme noin sadan kilometrin päähän Ouluun eläinlääkäriin ja röntgeniin. Röntgentulos oli meille järkytys: jalan pitkäluu oli täysin poikki ja ranneluut aivan sirpaleina. Jalka oli niin huono, ettei sitä voinut korjata, joten toivoimme, että Säkä selviäisi, jos jalka amputoitaisiin.

Eläinlääkäri kuitenkin suositteli Säkän nukuttamista ikiuneen. Vaikka jalka olisi amputoitu, emme olisi voineet tietää, millaisia sisäisiä vauroita Säkällä oli. Kissa kun ei kestä pitkää paastoa ilman ruokaa, toisin kuin me ihmiset ja esimerkiksi koirat. Kissan sisäelimet, kuten munuaiset, vaurioituvat nopeasti.

Päätimme armahtaa kivuista pienen söpöläisen.

Vaikka emme tunteneet pientä Säkää kuin muutaman päivän, teki se meihin suuren vaikutuksen. Itkimme Säkän kohtaloa ja jäimme kaipaamaan pientä ja niin suloista, ihmisläheistä ja hellyttävää, ihanaa kissaa. Emme unohda sitä koskaan.

Pohdimme nyt jälkeenpäin: miten ja missä kissa on voinut saada tuollaisen vamman? Miten se oli joutunut niin kauas kaikesta? Kuinka kauan se oli ollut metsässä? Oliko sitä kaivattu ja etsitty?

Havahduimme siihen, että jos joku miettii lemmikin ottamista, tämän tulee tiedostaa, että eläimen ylläpito ei sisällä ainoastaan eläimen hankintakuluja, vaan se tulee ruokkia säännöllisesti ja pentuna monta kertaa päivässä. Lisäksi pitää huolehtia matohäädöt ja asianmukaiset rokotukset. Eläimen sairastuttua tai loukkantuessa se täytyy viedä eläinlääkäriin. Kissa on ihmisrakas, seurallinen, lämpöä, rakkautta ja hellyyttä kaipaava eläin. Se rakastaa lämmintä, pehmeää nukkumapaikkaa ja sille tulee antaa aikaa. Kissan kanssa täytyy leikkiä.

Tässä tapauksessa kissan tutkimukset ja hoidot Oulussa tulivat maksamaan 280 euroa ja lisäksi matkakulut. Rahasummaa tärkeämpää on, että pystyimme tekemään pienelle Säkälle viimeisen palveluksen. Enää sen ei tarvitse kärsiä tuskaa jalastaan, eikä kärsiä pelkoa, kipua ja kokea nälkäkuolemaa.

Jäämme kaipaamaan pientä Säkää.

löytökissa löytöeläin hylätty kissa

Kommentit

Luetuimmat julkaisut