Chaplin, pieni piraatti

Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Joka vuosi tuhansia kissoja jää ilman kotia. SEYn jäsenyhdistykset etsivät uusia omistajia eläimille ympäri Suomen. Chaplin-katin epäonnisesti alkanut elämä sai Pesu ry:n avulla uuden suunnan.

Soitto tuli työpäivän aikana – nyt olisi kiire. Pitäisi saada neljä kissaa sijoitettua nopeasti johonkin. Eläinsuojelulla ei Tampereella ole tiloja, joihin eläimiä voisi edes väliaikaisesti majoittaa, joten kotia kaipaavat menevät suoraan yhdistyksen sijaiskoteihin. Siksi jokaisen paikan löytyminen tuntuu aina lottovoitolta, varsinkin jos kyse on tuntien varoitusajasta.

Chaplin oli tullessaan vasta noin kuusiviikkoinen pieni pentu. Se oli pakkautunut toisten pentujen kanssa kuljetuskopin nurkkaan ja kauhistuneena tiiraili yhdellä silmällä maailmaa sisarustensa takaa.

Chaplinin ennuste oli jo alun alkaen huono. Ensimmäinen vilkaisu herran oikeaan silmään kertoi, että nyt ollaan pahassa jamassa. Eläinlääkäri totesi, ettei silmällä enää kauheasti nähdä. Se oli puhjennut ja silmänpoisto-operaatio olisi vaativa vain muutaman viikon ikäiselle pienelle pojalle.

Sijaiskodista pysyväksi

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys Pesu ry haluaa tarjota jokaiselle eläimelle parhaan mahdollisen loppuelämän, eikä tämä musta kollipoika ollut siinä suhteessa poikkeus. Chaplinille varattiin silmänpoistoaika: operaatio tuli maksamaan yli 600 euroa. Summa on suuri käytännössä vain jäsenmaksujen ja lahjoitusvarojen avulla toimivalle yhdistykselle.

Leikkaava eläinlääkäri epäili, että silmään oli tullut haava, joka puutteellisella hoidolla oli tulehtunut pahasti ja puhkaissut lopulta silmän. Lääkäri myös epäili, että silmä oli ollut pelistä pois jo pitkään, mahdollisesti Chaplinin koko alkuelämän.

Chaplinin siihenastisen elämän kuusi viikkoa eivät olleet siis olleet mitenkään hehkeät. Puhjennut silmä poistettiin ja luomi ommeltiin umpeen. Jo viikon kuluessa näkyi iso muutos pienen pennun käytöksessä: siitä tuli sosiaalisempi ja se leikki enemmän. Kukaan ei olisi sen käytöksestä nähnyt, että pennulla oli vain yksi toimiva silmä.

Chaplin teki lähtemättömän jäljen sijaiskotiinsa ja koti muuttui pysyväksi melkein heti, kun kissa oli toipunut tarpeeksi alkaakseen etsimään uusia omistajia.

– Chaplin tasapainotti meidän kissalaumaamme – ja onhan se nyt aivan ihana kissa, toteaa herran uusi omistaja Inka.

Sijaiskotikissasta tuli oma kissa yhdessä hujauksessa, ja Chaplin sai jäädä leikkimään tuttujen kavereiden kanssa. Pikkukolli sai samalla myös vähän vanhemman adoptioisoveljen Crusoen, jonka kanssa painit ja hipat sujuivat jo ihan alusta asti.

Tärkeintä oli kuitenkin Chaplinille annettu mahdollisuus hyvään elämään.

Eläinten ystävät antoivat Chaplinille uuden mahdollisuuden parempaan elämään. Sinäkin voit tukea SEYn jäsenyhdistysten löytöeläintyötä osallistumalla Löytöeläinkeräykseen.

kissa sijaiskoti sijoitettu eläin kissanpentu eläinsuojeluyhdistys

Kommentit

Luetuimmat julkaisut