Leikattu Poju-kissa ja haiseva pissamysteeri

Poju-kissan pissaongelma aiheutti eläinsuojeluneuvoja Päivi Mäelle aluksi paljon päänvaivaa, mutta loppujen lopuksi tarina sai onnellisen lopun. Kuva: Päivi Mäki

SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Päivi Mäki sai ilmoituksen muutaman vuoden ikäisestä poikakissasta, jonka käytökseen omistajat olivat tuskastuneet. Kastroidulla kissalla oli tapana pissata minne sattuu.

Alun perin eläinsuojeluilmoitus koski perheen toista kissaa, mutta neuvontakäynnillä mäntsäläläinen eläinsuojeluneuvoja Päivi Mäki huomasi, että kissoja olikin kolme. Muitakin eläimiä asunnossa oli paljon, mikä tuli Mäelle pienoisena yllätyksenä.

Hyvää tarkoittaneet asukkaat olivat tarjonneet kodin monelle lopetusuhan alla olleelle lemmikille, ja jossain vaiheessa hyväsydämisyys oli lähtenyt lapasesta. Mäen mielestä erilaisia eläimiä oli haalittu asuntoon hieman liikaa omistajien voimavaroihin nähden.

Eläinsuojeluilmoituksen kohde oli perheen parivuotias leikattu poikakissa, jonka käytökseen omistajat olivat tuskastuneet. Kissalla oli tapana pissata mihin sattuu. Omistajat olivat käyttäneet kissan eläinlääkärissä ja sille oli määrätty jopa mielialalääkkeitä. Pissaongelma pysyi silti ennallaan.

– Kissa oli hirmu stressaantunut. Se vaelsi edestakaisin ja siitä näki, ettei sillä ollut hyvä olla. Varmaan sen elinpiiriäkin oli kavennettu pissaamisen takia. Minunkin aikanani se pissasi yhtäkkiä lipaston päälle, Mäki muistelee.

Omistajat kertoivat pohtineensa jo kissan lopettamista, mutta Mäki päätti ehdottaa, haluaisivatko he luopua kissasta, jotta hän voisi vielä katsoa, olisiko mitään tehtävissä. Ratkaisu tuntui pattitilanteeseen ajautuneista omistajista hyvältä, ja he allekirjoittivat luovutussopimuksen. Mäki poistui neuvontakäynniltä pissaongelmainen kissa kantokopassaan.

Paljastava kuitti

Kotona Mäki eristi kissan omista lemmikeistään, kolmesta muusta kissasta ja kahdesta koirasta, ja pani tarjolle erilaisia kissanhiekkalaatikoita, joissa oli pellettiä ja hiekkaa. Kissa kävikin hiekkalaatikoilla, kunnes se yhtäkkiä alkoi pissiä myös Mäen luona sinne sun tänne.

Pissa myös haisi hyvin voimakkaalle.

– Minähän olin käyttänyt sen jo kerran eläinlääkärissä, jossa todettiin, että tämä on leikattu poikakissa. Otettiin pissanäytekin, eikä siitä paljastunut muuta kuin aika korkea pH-arvo. Ei ollut kiviä eikä tulehdusta, mutta kissalle aloitettiin urinary-ruoka, Mäki taustoittaa.

Kissan totutellessa uuteen ruokaan Mäki sai lopulta sen entisiltä omistajilta kuitin kissapojan kastraatioreissusta. Yhtäkkiä kaikki valkeni. Kuitissa todettiin, että kissa oli kyllä käytetty leikattavana, mutta siltä oli puuttunut vasen kives. Eläinlääkäri oli virheellisesti poistanut vain toisen kiveksistä ja jättänyt piilokiveksen leikkaamatta.

– Piilokives oli aiheuttanut kaiken tämän sotkun. Olisi pitänyt itsekin tajuta, että eihän kissan pissa haise, jos se on leikattu. Mutta kun oli faktoja, että kissa on leikattu, Mäki harmittelee.

Kissa pääsi uudestaan kastroitavaksi, ja tällä kertaa eläinlääkäri poisti siltä piilokiveksen. Operaatio oli helppo, ja siihen loppuivat myös kissan pissaongelmat. Siinä vaiheessa Mäki itse oli jo niin sanotusti pihkassa. Hän oli temppuillut muutoin äärettömän mukavan kissan kanssa koko alkusyksyn, ja kun ongelmaan löytyi ratkaisu, kissa oli jo ehtinyt merkata hänen sydämensä. Mäki ei voinut enää luopua Pojuksi ristimästään kissasta.

– Silloin kun ei vielä tiedetty, mikä sillä oli, istuin kerran kissan kanssa ja yhtäkkiä se vain pissasi syliini. Tulkitsin sen rakkauden osoitukseksi, Mäki naurahtaa.

Keräily ei ratkaise

Keväällä kolme vuotta täyttänyt Poju on Mäen yli 20-vuotisella eläinsuojeluneuvojauralla poikkeuksellinen siinäkin mielessä, että yleensä neuvontakäynneillä luovutetut eläimet eivät jää hänelle. Jatkosijoituspaikan etsimisessä Hausjärven eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Mäki hyödyntää yhdistyksen yhteistyötahoja, kuten Rekku Rescueta ja Hyvinkään eläinsuojeluyhdistystä.

– Tilannehan on, että minä en voi alkaa keräillä itselleni eläimiä. Se ei ole ratkaisu, tai kohta olen itse siinä pisteessä, että kotiini saa joku tulla katsomaan mitä minulla oikein onkaan. Sitä en missään nimessä halua, Mäki tarkentaa.

Askolan, Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Pornaisen, Pukkilan, Hausjärven, Riihimäen ja Kärkölän vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana työskentelevä Mäki saa eniten ilmoituksia kissoista ja koirista. Neuvojana Mäki tekee sekä puhelin- ja sähköpostineuvontaa että neuvontakäyntejä.

Osa ilmoituksista on aiheettomia, mutta eläinsuojeluneuvojan täytyy ottaa jokainen niistä vakavasti. Suurin osa Mäelle tulevista ilmoituksista on kuitenkin aiheellisia. SEYn kautta tulevista ilmoituksista hän siirtää monen suoraan eläinsuojeluviranomaisten hoidettavaksi.

– Teen niin aina kun vaikuttaa siltä, että on parempi antaa viranomaisen hoitaa, Mäki linjaa.

Näin Mäki toimii myös silloin, kun hän ajautuu neuvontakäynnillä tilanteeseen, jossa eläimen omistaja ei halua vapaaehtoisesti punnita, mikä olisi kaikkien kannalta paras ratkaisu ja eläintenpidossa on puutteita. SEYn eläinsuojeluneuvoja ei voi käyntikohteessa antaa määräyksiä vaan ainoastaan neuvoja eläinten hyvästä kohtelusta.

Tällaiseen tapaukseen Mäki törmäsi äskettäin, kun hän sai ilmoituksen ketjun jatkona elävästä ulkokoirasta.

– Koira ei ollut puhtaasti ulkokoiraksi soveltuva, mutta se ei pääsyt lainkaan sisälle. Sillä oli huono lautakoppi, ei minkäänlaista tuulensuojaa ja ankeat olosuhteet. Siinä se eli joka päivä ympäri vuoden ketjun päässä.

Mäki kertoo, että omistajan mukaan koiralla oli kaikki hyvin. Mäki ei voinut yhtyä näkemykseen.

– Kyllä tällaista koiranpitoa löytyy Suomestakin, ja se on ehkä perinteinen malli, että kun on aina ollut koira ketjun jatkona, otetaan sitten uusi tilalle, Mäki kertoo.

Eriävistä mielipiteistä huolimatta eläinsuojeluneuvojalla ei ole oikeutta ottaa eläintä haltuunsa ilman eläimen omistajan kirjallista suostumusta tai läsnä olevan viranomaisen päätöstä. Niinpä Mäki välitti ulkokoirasta saamansa eläinsuojeluilmoituksen eteenpäin valvontaeläinlääkärille.

Mitä koiralle nykyään kuuluu, sitä Mäki ei tiedä.

Eläinsuojeluneuvoja Päivi Mäki saa silloin tällöin ilmoituksia ulkokoirista. Kuvan koira ei liity juttuun. Kuva: Pixabay

kissa eläinsuojeluneuvoja

Kommentit

Luetuimmat julkaisut