Orbit-orava saa hoitoa monessa polvessa

Orbit-orava nauttii kiipeilystä ulkohäkin seinissä. Kuva: Mari Waltzer

SEYn vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer keskittyy luonnonvaraisten eläinten auttamiseen. Tämä artikkeli kertoo Mari Waltzerista ja Orbit-oravasta, jonka Waltzer pelasti vuonna 2013.

Orbit-orava sai nimensä siitä, että tullessaan se oli niin pieni. Takajalat olivat täynnä purukumia. Lohjalainen eläinsuojeluneuvoja Mari Waltzer nimesi sen Orbit-purkkamerkin mukaan. Se oli ensimmäinen nimi, mikä tuli mieleen.

– Orbit oli muuten kunnossa, mutta se oli kylmettynyt ja sen takajalat olivat liimaantuneet yhteen purukumista. Syötin sitä kahden tunnin ja tunnin välein läpi yön. Välillä piti ottaa sitten päiväunet itse, Waltzer kertoo. 

Orbitilla oli erityinen asema ja rooli eläinsuojeluneuvojan tulevaisuuden kannalta. Surullisen kohtalon orava porhaltaa neljättä vuotta pihapiirissä hyvissä voimissa.

– Se oli vuonna 2013 ensimmäisiä oravia, joita hoidin. Sain sen parantumisesta onnistumisen ja lisäpotkua. Että osaan tämän jutun. Olin alussa kovin epävarma, että mitä jos epäonnistun ja kaikki kuolee, Waltzer muistelee. 

Pipopesän parantola

Oravanpoikanen kasvoi ja kehittyi hyvässä hoidossa. Eläinsuojeluneuvojan pihapiiri keskellä maaseutua on oivallinen hoitopaikka. Suuri tammi on kuin tehty oraville puuhamaaksi, ja häkkejä on rakennettu hoidokkeja varten.

– Ulkohäkissä se kiipeli paljon. Minun piti varoa, ettei se pääse kesyyntymään liikaa, kun siihen aikaan se oli ainoa orava täällä. Tein sitten yläkulmaan aukon, että se pääsisi kulkemaan vapaasti, kun sen voimat kehittyivät ja se parantui, Waltzer kertoo.

Pitkän aikaa voimistuttuaan Orbit lähti päivisin retkilleen ja palasi sitten yöksi kotiin. Se nukkui ulkohäkin nurkassa, omassa pipossaan. Pipo oli sen pesä.

Pipopesän parantolan hoito tuotti tulosta. Yleensä suurin osa hoidettavista oravanpoikasista on uroksia. Naaraana Orbit oli vähemmistössä. Monet hoito-oravat jäävät liikkumaan pihapiiriin.

– Nytkin Orbit tuli käymään pari päivää sitten. Sanoin, että katsokin, että hoidat lapset itse, kun sen tissit niin pullottivat, Waltzer naurahtaa.

Poikanen putosi pihaan

Viime kesänä Waltzer sai hoitaa Orbitin poikasta, jolle oli käydä huonosti. Orava oli tehnyt pesän kattorakenteiden väliin.

– Oli hirveän sateinen päivä, ja huomasimme pienen oravanpoikasen maassa. Ajattelin, että Orbitilta on pudonnut pikkuinen pesästä. Hoidimme sen sitten kuntoon, ja palautimme luontoon. Joten on lapsenlapsiakin hoidettu. 

Eläinsuojeluneuvoja työssä paras palkinto on, kun eläin tulee terveeksi ja vapautetaan takaisin luontoon.

Orbit ravaa iloisena pitkin tammen runkoa. Onnistumiset ja uuden elämän alut antavat hyvää mieltä.

Lue myös artikkelimme Mari Waltzerin luonnonvaraisiin eläimiin keskittyneestä eläinsuojelutyöstä: Oravat ovat eläinsuojeluneuvojan vakioasiakkaita.

eläinsuojeluneuvoja luonnonvaraiset eläimet

Kommentit

Luetuimmat julkaisut