Aatami-pulu sai uuden elämän

Eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedi pelasti Aatami-pulun Tampereen rautatieasemalta viime jouluna. Kuva: Hanna Al-Saedi

Luonnonvaraiset eläimet ovat lähellä Pirkanmaalla toimivan eläinsuojeluneuvoja Hanna Al-Saedin sydäntä. Jokainen eläin on arvokas, ja jokaisella on vain yksi elämä, oli kyseessä supikoira, orava tai pulu.

 – Puhelin soi yhdentoista aikaan illalla ennen joulua. Ulkomaalainen nainen kertoi englanniksi, että vilkkaan kävelyreitin varrelle oli pudonnut pulunpoikanen. Hän oli nähnyt sen jo kolme tuntia aiemmin mennessään kylään. Vieläkin se oli elossa hänen palatessaan kyläpaikastaan, Al-Saedi kertoo.

Harmissaan Al-Saedi lähti kaasuttamaan Tampereelle. Huoli pulun selviämisestä oli päällä. Ennen joulua syntynyt pulunpoikanen oli syntynyt väärään aikaan ja väärään paikkaan. Se oli pudonnut keskelle pakkasia ja Suomen kovaan talveen.

– Pidin pelastamista epätoivoisena, mutta jokaisella eläimellä, kuten ihmiselläkin, on yksi arvokas elämä. Pulu oli ihmeeksi elossa, kun saavuimme perille. Yritimme etsiä sen pesää rautatieasemalla, mutta emme löytäneet. Aatamiksi ristitty pulu oli elottoman oloinen, kylmettynyt ja näännyksissä.

Al-Saedi hoiti lintua kotonaan miehensä kanssa koko seuraavan yön. Lintu laitettiin lämpöpullojen väliin. Nokkaan siveltiin sormella vuoroin hunajaa ja sokerivettä, jotta se saisi juoda. Nestettä tarjottiin useamman kerran tunnissa.

– Sillä oli vielä munanokka, valkoinen nokka, se oli niin pieni. Olin melko varma, ettei se jaksaisi yön yli. Mutta aamulla mieheni tuli sanomaan, että se on vieläkin elossa, Al-Saedi sanoo. 

Lentoharjoituksia ja voimistumista kotikonstein

– Meni monta päivää. Aatami pysyi hengissä, ja sitä hoidettiin linnunpoikasten perusohjelmalla. Se kasvoi ja värit tulivat esiin, Al-Saedi kertoo.

Lintu laitettiin lintutarhaan, ja lennättäminen aloitettiin kotona. Hyvät tilat maaseudulla metsien keskellä mahdollistivat kuntoutuksen.

– En voinut viedä sitä takaisin Tampereelle ulos pakkaseen, puliukkojen oksennusta syömään ja tupakannatsoja nokkimaan.

Nyt on kulunut kuusi kuukautta. Aatami-pulu, joulun lapsi, Jeesukseksikin leikillisesti kutsuttu, on saanut uuden elämän maalla.

– Nyt se istuu ovikranssin päällä. Sitten jos siihen ei reagoida, se tulee iltaisin keittiön ikkunan taakse, että avatkaa ovi. Se yöpyy autotallissa ja aamuisin lähtee. En tiedä missä se käy.

Kymmenen vuotta eläinsuojeluneuvontaa tehneenä osaa arvostaa jokaista eläintä. Ihmisen ja eläimen välinen suhde on ainutlaatuinen. Aatami on opettanut uusia asioita ja tuonut ihmeen mukanaan neuvojakonkarille.

– Kun se tuli niin pienenä, se kiintyi ihmiseen. Saimme oman kirjekyyhkyn, Al-Saedi sanoo.

Aatamin oma elämä

Luonnonvaraisiin eläimiin erikoistuminen oli Al-Saedille osittain sattuman valinta. Harva oli niistä kiinnostunut. Kiinnostus lintuihin on syventynyt vuosien ja kokemusten saatossa.

– Kuinka lähelle ihminen voi eläintä päästä. Aatami elää omaa elämäänsä eikä ole kärsinyt. Jos on kova sadekeli, se ei lähde aamulla, vaan istuu katon räystään alla. Se on tosi komea uros.

Aatami-pulu päivystää pärekorin päällä. Lentää lehäyttää päiväksi puuhiin ja palaa illaksi kotiin. Ponteva pulupoika, joulun lapsi, katselee kevättä.

Tänä vuonna SEYn Eläinten viikkoa vietetään luonnoneläinten auttamiseksi. Eläintenviikko.fi-sivustolla kerromme, miten voimme auttaa luonnoneläimiä, ja miten luonnoneläinten hyvinvoinnin ja rauhan voi huomioida omassa arjessaan.

eläinsuojeluneuvoja luonnonvaraiset eläimet

Kommentit

Luetuimmat julkaisut