Taloyhtiön 20 kutsumatonta vierasta

Kissat lisääntyvät nopeasti villiintyneissä laumoissa (kuvan kissat eivät liity tapaukseen). Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Viiden rivitaloasunnon sokkelin alle oli pesiytynyt noin 20 kissan populaatio. Kissat olivat aiheuttaneet perustuksiin tuhoa, ja virtsan haju oli kantautunut osaan asunnoista.

Isännöitsijä oli lainannut loukkuja paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä, ja työntekijät aloittivat kissapopulaation keräämisen. Vain muutaman kissan loukuttamisen jälkeen taloyhtiön loukutusoperaatio törmäsi ongelmiin.

Vika ei ollut loukuissa tai niiden asettelussa. Kyseessä oli monimutkaisempi pulma: joku kävi päästämässä kissat loukuista ulos, ennen kuin niitä ehdittiin toimittamaan eläinlääkäriin ja löytöeläintalolle.

Taloyhtiön edustajat pyysivät minut apuun. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdisten liiton eläinsuojeluneuvojana kissapopulaatiot ovat minulle tuttuja.

Osa asukkaista oli loukutuksen puolesta ja osa sitä vastaan. Toiset eivät oikein ymmärtäneet, miksi kissat eivät saisi siellä olla, ja toiset valittivat, että virtsan haju tulee asuntoon. Ihmiset kyselivät minulta mitä kissoille tapahtuu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Vaativaan työtehtävään tarvittiin asianmukaiset varusteet. Kuva: Mari Waltzer.

Vaarassa olivat kissat, talo ja naapurisopu

Keskustelun ansiosta suurin osa ymmärsi, että kissapopulaation kerääminen talteen oli ainoa vaihtoehto. Vaakakupissa painoivat eläinsuojeluasiat. Villiintyneet kissalaumat ovat sisäsiittoisia, ja ne sairastavat usein erilaisia tauteja ja ne voivat vammautua. Monet villiintyneet kotikissat eivät selviä talven yli vaan nääntyvät tai paleltuvat kuoliaiksi.

Kissapopulaatio oli myös uhka rakennukselle. 20 kissaa tuottaa paljon ammoniakkipitoista virtsaa, ja sokkeliin laskettuna se syövyttää talon perustuksia. Naapurisopukin oli koetuksella, sillä pistävä haju kantautui osaan asunnoista.

Loukutusta yritettiin uudestaan. Taloyhtiön kaksi työntekijää ryömivät talon toisesta päästä sisään, ja minä viritin loukut talon toiseen päätyyn. Kissat ajettiin loukkuihin.

Vain ammattilaiset voivat mennä talon pohjarakenteisiin, joten nämä kaksi upeaa sankaria hoitivat homman. Minä keräilin kissoja, joiden kunto tarkastettiin ja jotka lähtivät etsimään uutta kotia.

Mari Waltzer
Kirjoittaja on SEYn eläinsuojeluneuvoja.

Kirjoitus on osa SEYn Uskallan auttaa -kampanjaa. Kampanja kiinnittää huomiota eläinten avuntarpeeseen ja tekee eläinsuojeluneuvojatoimintaa tutuksi. Neuvojat auttavat erityisesti lemmikki- ja luonnoneläimiä.

Jos löydät kissan pesän tai vapaana kulkevia kissanpentuja, ilmoita asiasta heti SEYn eläinsuojeluneuvojalle. Pienistä pennuista saadaan yleensä ihania kotikissoja, mutta puolivuotias villiintynyt kissa on jo todella aggressiivinen ja vaikea saada sijoituskuntoiseksi.

Neuvojien yhteystiedot löydät klikkaamalla tästä.

kissa loukutus kissapopulaatio hylätty kissa

Kommentit

Luetuimmat julkaisut