Kilpi kuin kumia: Ei mikään Donatello, vaan Kontiola

Konna Kontiola. Kuva: Pirkanmaan Eläinsuojeluyhdistys PESU ry

Kilpikonnat eivät ole enää mikään erikoinen näky eläinsuojeluyhdistysten kotia etsivissä lemmikeissä. Yksi ikävimpiä PESU ry:n hoitamia tapauksia oli Konna Kontiola, joka saapui kesällä 2014 litran jäätelörasiassa yhdistykselle.

Konna Kontiola painoi 12 grammaa, kun se vastaanotettiin PESU ry:lle kesäkuussa 2014. Pieni, sitkeä konna oli siihenastisen elämänsä elänyt viilipurkissa ja tuli yhdistykselle litran jäätelörasiassa. Mikäli tilaa vertaisi ihmiseen, viilipurkki tarkoittaisi ihmiselle koiran kuljetushäkin kokoista häkkiä, missä juuri ja juuri pääsee kääntymään. Kontiolan kilpi oli pehmeä ja kuin kumia, mikä kertoi siitä ettei konna ollut saanut tarpeeksi lajinmukaista ravintoa. Se osasi altaaseen päästyään uida vain altaan reunaa sivuttain kuin ravut, koska ei ollut ikinä päässyt uimaan isossa altaassa. Kilpikonna oli hankittu vailla parempaa tietoa sen lajinmukaisista tarpeista. Pienestä koostaan huolimatta konnalla oli omistajansa mukaan jo ikää. Sen kaveri oli kuollut edellistalvena.

Vaikka kilpikonnia PESU ry:llä olikin Kontiolan tuloon mennessä ollut useita, se oli ainoa laatuaan kokoluokassaan. Ruokahalu oli pienellä sitkeällä kilpikonnalla hurja, ja pikkuhiljaa paino alkoikin nousta, kilpi kovettua ja kohta jo uitiinkin onnistuneesti. Eläinlääkärillä ihmeteltiin konnan sukupuolta, koska sukupuolimääritystä ei kilpikonnan pienuuden vuoksi pystytty tekemään. Myöhemmin Kontiola arvioitiin herrasmieheksi. Kontiola ei kasvanut kuitenkaan enää normaalikokoiseksi ikäänsä nähden, mutta muuten se pääsi elämään normaalia elämää. Aikuinen naaraskilpikonna kasvaa noin 25–30 senttiseksi, uros jää normaalistikin noin 15 sentin pituiseksi.

Vesikilpikonnat ovat huonoja saamaan kotia. Parhaimmillaan punakorvakilpikonnat elävät 70 vuotta, joka tietenkin tarkoittaa pitkää sitoutumista lemmikkiin. Myös altaan olisi hyvä olla konnan kokoon suhteutettuna riittävä, mikä tarkoittaa aikuisella punakorvakilpikonnalla noin 700-litraista. Tämä jo karsii monesti kotiehdokkaita: altaan huollossa on kova työ. Monesti kilpikonnat odottelevat yhdistyksellä omaa kotiaan useita vuosia. Konna Kontiola pääsi omaan kotiinsa vasta alkuvuodesta 2016.

Punakorvakilpikonna on Suomessa nykyään tuontikiellossa vieraslajina. Nykyiset kodittomat kilpikonnat voivat vielä etsiä yhdistysten kautta uutta kotiaan, mutta niitä ei saa kasvattaa, tuoda tai myydä kaupallisessa tarkoituksessa. Tälläkin hetkellä kaksi punakorvakilpikonnaa etsii omaa kotiaan PESU ry:n kautta.

koditon kilpikonna eläinsuojelutapaus punakorvakilpikonna

Kommentit

Luetuimmat julkaisut