Norsunluukoira Rokka ja maalaispojan matka myrskyn silmään

Toni Lahtinen

Tammi, 2018

Labradorinnoutaja Rokka lienee Suomen tunnetuimpia koiria, eikä syyttä: Rokka etsi isäntänsä, entisen poliisin Toni Lahtisen kanssa norsunluuta ja käräytti liudan pahamaineisia rikollisia Tansaniassa muutama vuosi sitten.

Viime vuonna julkaistu, Lahtisen kirjoittama omaelämäkerta Norsunluukoira Rokka ja maalaispojan matka myrskyn silmään kuvaa lähietäisyydeltä Rokan ja tämän isännän matkaa Afrikkaan ja takaisin. 

Tarina alkaa, kun Lahtinen saa uutisen pitkäaikaisen ystävän ja eläinsuojelijan Wayne Lotterin kuolemasta, mutta Lotter ja Team Rokka pääsevät suuremmassa osuudessa esille vasta myöhemmin. Norsunluukoira Rokkaa kannattaa lukea ennen kaikkea omaelämäkertana: Lahtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien muistelmat haukkaavat kirjan alkupuolelta pitkän palan.

Hiljalleen myös Team Rokan tarina alkaa hahmottua, vaikka entisen poliisin matka norsunluukoiran kouluttajaksi alkaakin tahmeasti. Projektille ei tahdo löytyä rahoittajaa, ja matka kohti Tansaniaa on useamman kerran vaakalaudalla.

Kun kirjan ensimmäiset 130 sivua on jaksanut kahlata läpi, Norsunluukoira Rokkaa lukee jo kuin dekkaria. Pääsevätkö Lahtinen ja Rokka koskaan perille? Entä miten käy Team Rokalle, Lahtisen perustamalle yhdistykselle, jonka tavoitteena on taistella norsunluun salakuljetusta vastaan ja tehostaa tansanialaista poliisikoiratoimintaa? Millaisiin ongelmiin Lahtinen kollegoineen törmää kerta toisensa jälkeen?

Suomalaislukijan korviin Rokan ja tämän isännän edesottamukset Afrikan mantereella kuulostavat välillä absurdeilta. Korruptio kytee kaikkialla, koirien arvostus on nollassa ja sekä koirien että niiden omistajien henki useamman kerran vaarassa.

Kutsumus ajaa kuitenkin Lahtista eteenpäin, ja seikkailut vievät tämän ja Rokka-koiran tiimeineen mitä eriskummallisimpiin paikkoihin. Seikkailussa vain yksi asia on varmaa: korruption määrä tuntuu äärettömältä, ja norsunluun salakuljetuksen kitkeminen alkaa osoittautua taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.

Kirja tarjoaa lopulta näköalapaikan norsunluukaupan ja salakuljetuksen ympärillä jylläävien ongelmien keskelle. Itse norsunluusta, norsujen salametsästyksestä ja niihin liittyvistä ongelmakohdista lukija lukisi mielellään enemmänkin.

kirja team rokka arvostelu

Kommentit

Luetuimmat julkaisut