Luonnoneläimet-sivusto ohjeistaa kohtaamaan luonnonvaraiset eläimet oikein

  • SEY
  • Pi Mäkilä
Luonnoneläimet-sivusto tarjoaa kansalaisille kattavan tietopaketin, jonka avulla kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat oppia enemmän luonnonvaraisten eläinten käyttäytymisestä. Kuva: Aleksandr Ivanov/Pixabay

SEYn avaamalla uudella Luonnoneläimet-verkkosivustolla pääsee tutustumaan kattavaan tietopakettiin luonnonvaraisista eläinlajeista. Sivustolta löytyvät selkeät ohjeet siihen, miten luonnonvaraisia eläimiä kuuluu auttaa tarpeen vaatiessa.

Luonnonvaraisten eläinten auttaminen on merkittävä osa eläinsuojelutyötä. SEYn keväällä julkistamalla Luonnoneläimet-sivustolla  kerrotaan, miten luonnoneläimet voi huomioida paremmin omassa toiminnassaan. Lisäksi sivustolta löytyvät selkeät ohjeistukset siihen, millaista apua luonnoneläimet voivat tarvita ja miten luonnoneläimiä voidaan auttaa.

– Suomessa luonnonvaraisten eläinten auttaminen jää pääsääntöisesti vapaaehtoisten toimijoiden harteille. Luonnoneläimet-sivusto tarjoaa kansalaisille kattavan tietopaketin, jonka avulla kaikki aiheesta kiinnostuneet voivat oppia enemmän luonnonvaraisten eläinten käyttäytymisestä ja siitä, miten esimerkiksi erilaisissa hätätilanteissa kuuluu toimia, sanoo SEYn Suomen eläinsuojelun luonnonvaraisten eläinten asiantuntija, biologi Sonja Blom.

Sivustolta löytyvät selkeät ohjeet muun muassa siihen, miten esimerkiksi yksinäisen linnunpoikasen tai oravanpoikasen kohdatessa tulee toimia.

– Esimerkiksi maassa makaava oravanpoikanen ei ole terve ja tarvitsee todennäköisesti apua. Pesästä pudonneen tai orvon poikasen tunnistaa siitä, että poikasen silmät saattavat olla vielä kiinni, häntä ei ole vielä tuuhea, vaan karvaton suikero, turkki on sileä, ja korvissa ei vielä ole tupsuja. Poikanen, jonka häntä ei ole vielä tuuhea, ei todennäköisesti pärjää omillaan, Blom kertoo.

Laki velvoittaa auttamaan

Blom huomauttaa, että loukkaantuneen luonnoneläimen auttaminen on kansalaisvelvollisuus: Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa.

– Useiden eläinlajien poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisen apua, vaan ne saattavat olla hylätyn näköisinäkin emonsa valvonnassa. Jos on kuitenkaan hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, apua kannattaa kysyä asiantuntijalta, kuten SEYn eläinsuojeluneuvojalta. Luonnoneläimet-sivusto ohjeistaa selkeästi, miten erilaisissa tilanteissa kuuluu toimia, ja milloin on soitettava esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneeseen asiantuntijaan ja taas milloin esimerkiksi hätäkeskukseen, Blom selventää.

Blomin mukaan sivustoon kannattaa tutustua jo ennen mahdollisten hätätilanteiden syntymistä. Selkeät ohjekaaviot voi tulostaa ja säilyttää tallessa.

– Kun tietoon on tutustunut ennalta, tositilanteessa on helpompi toimia.

 

 

Tutustu Luonnoneläimet-sivustoon täällä.

Palautetta ja lisäysehdotuksia voi lähettää osoitteeseen sonja.blom@sey.fi .

luonnonvaraiset eläimet luonnoneläimet

Kommentit

Luetuimmat julkaisut