Team Rokka taistelee norsujen ja sarvikuonojen puolesta

  • Meiltä
  • Senni Puustinen
Norsuja salametsästetään niiden syöksyhampaiden takia. Norsu kuvattuna Ruahan kansallispuistossa Tansaniassa. Kuva: Toni Lahtinen

SEYn Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnon saanut Team Rokka työskentelee salametsästystä vastaan. Tärkeä työ on nyt vaakalaudalla.

Team Rokan taival sai alkunsa vähän sattumalta. Kesällä 2012 Team Rokan perustaja Toni Lahtinen oli työuransa suhteen jonkinlaisessa kulminaatiopisteessä ja mietti, mitä haluaisi tehdä seuraavaksi. Lahtinen oli ehtinyt toimia vaativissa töissä ympäri maailmaa rauhanturvaajana, poliisina ja erilaisissa eläinsuojelutehtävissä.

– Nyt halusin löytää työtä, jossa pystyisin yhdistämään aiemman osaamiseni ja kokemukseni ja käyttämään sitä minulle tärkeän asian, eli eläinsuojelun, hyväksi, Lahtinen kertoo.

Mieleistä työtä ei kuitenkaan tahtonut löytyä mistään maailman kolkasta. Lopulta Lahtinen päätyi juttelemaan Tansaniassa toimivan luonnonsuojelujärjestön kanssa ja kuuli, että norsut ovat vaarassa hävitä sukupuuttoon salametsästyksen seurauksena. Pian selvisi, että kyseisellä luonnonsuojelujärjestöllä, PAMS Foundationilla, oli hyvät kumppanuussuhteet norsunluusyndikaatteja eli norsunluukauppaa tekeviä rikollisjärjestöjä vastaan toimiviin Tansanian erikoisjoukkoihin.

– PAMS Foundationin johtaja kysyi minulta, pystyisinkö kouluttamaan heidän käyttöönsä koiria, jotka paljastaisivat norsunluukuljetuksia. Vastasin myöntävästi ja siitä se kaikki alkoi, Lahtinen muistelee.

Näin syntyi Team Rokka, norsujen salametsästystä vastaan taisteleva koirankoulutusorganisaatio.

 

Poliisioperaatioita ja koirakoulutusta

Tansaniassa Team Rokan toiminta jakautui karkeasti kahteen osaan. Tiimi osallistui omien koiriensa kanssa erilaisiin lainvalvontaoperaatioihin, joissa pyrittiin paljastamaan norsunluukauppaan liittyvää rikollisuutta.

– Meidän osaltamme nämä operaatiot alkoivat usein niin, että Tansanian erikoisjoukkojen komentaja soitti minulle ja tiedusteli mahdollisuuttani osallistua operaatioon koirieni kanssa. Tämän soiton jälkeen tein tarvittavat valmistelut ja lähdin erikoisjoukkojen päämajaan, josta matka jatkui viranomaisten kanssa paikkaan, jossa etsintöjä laittoman norsunluun löytämiseksi oli tarvetta suorittaa. Tällainen paikka saattoi olla esimerkiksi norsunluukaupasta epäillyn henkilön koti, varasto, ajoneuvo tai muu vastaava.

Toiseksi Team Rokka koulutti Tansanian poliisin poliisikoiranohjaajia ja heidän koiriaan. Paikalliset koulutusmetodit olivat vanhoja ja perustuivat kovaan kuriin ja koiran satuttamiseen.

– Koiran asema Tansaniassa on yleisesti ottaen todella heikko. Työ oli erittäin raskasta ja piti lähteä aivan perusteista liikkeelle. Koulutuksessa olevien ohjaajien tuli ensin ymmärtää, että koiria ei lyödä ja että niistä täytyy pitää huolta ympäri vuorokauden. Ruoan piti olla laadukasta ja puhdasta vettä aina saatavilla. Siitä sitten vähitellen, askel askeleelta edettiin koulutusmetodeihin, jotka kaikki perustuivat positiiviselle vahvistamiselle, Lahtinen kertoo.

Team Rokka tuki Tansanian poliisikoirayksikköä myös esimerkiksi rakentamalla heille uuden ammattilaistason kennelrakennuksen ja muuta infrastruktuuria. Koirayksikkö ja sen toimintatavat saivatkin kokea vuoden aikana melkoisen muodonmuutoksen.

– Tilojen rakennuttaminen näytteli isoa osaa myös paikallisten ohjaajien koulutuksessa: näin ohjaajat ymmärsivät, millaiset olosuhteet koirille tulee tarjota näiden hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Paikallisten poliisikoiraohjaajien ymmärrys koirista oli aloitettaessa huomattavasti alhaisempi kuin keskiverron suomalaisen koiranomistajan, Lahtinen kertoo.

– Heidän yleinen koulutustasonsa, ja esimerkiksi itsetuntonsa, oli todella alhainen johtuen alhaisesta sosiaalisesta asemasta. Koulutuksen kautta onnistuimme nostamaan näiden ohjaajien tiedot, taidot ja itsetunnon hyvälle tasolle. Nyt Tansaniassakin osataan kouluttaa koiria positiivisen vahvistamisen keinoin.

Lahtinen on hyvin tietoinen siitä, että hänen koulutuksessaan olleet poliisit joutuisivat tulevaisuudessa todella tiukkoihin paikkoihin.

– Olen erittäin ylpeä siitä, että koulutuksen tuloksena paikalliset ohjaajat kykenivät osallistumaan kanssani poliisioperaatioihin, voittamaan pelkonsa ja kasvamaan sotilaina.

Vaikeuksista voittoihin

Team Rokan työ on haasteellista monella tavalla. Lisäksi yksityisen henkilön perustamaan pilottiprojektiin liittyy aina suuri määrä haasteita. Vaikka Team Rokan toiminta on suurelta osin vapaaehtoistyötä, on riittävän taloudellisen tuen hankkiminen välttämätöntä: toisessa maanosassa perustettava projekti vie rahaa.

– Tansanian päässä haasteita oli lukuisia. Esimerkiksi ilmasto oli melko rankka etsintäkoirille. Myös koiravastaisuus, alhainen koulutustaso, korruptio ja monet muut seikat tekivät työstämme toisinaan tuskien taivalta.

Vaikka työ on haastavaa ja vaatii paljon, kokee Lahtinen sen erittäin mielekkääksi.

– Minulle tärkeitä asioita ovat oikeudenmukaisuus ja heikomman auttaminen.  Näiden asioiden edistäminen motivoi. Uskon vakaasti, että toimintamme tulee vielä saattamaan erinäisiä norsunluukauppaan osallistuneita henkilöitä telkien taakse myös Tansaniassa.

Projekti Tansaniassa on myös ollut suuri menestys vaativista olosuhteista huolimatta. Team Rokka on osallistunut tuloksekkaasti Tansanian suurimpien norsunluusyndikaattien paljastamiseen. 

– Tansaniassa on lisäksemme toiminut kolme muuta koiraprojektia, joista jokainen on resursseiltaan merkittävästi meitä suurempi. Tästä huolimatta Team Rokka oli kesään 2016 saakka ainoa koiraporukka, joka oli tehnyt löytöjä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen kouluttamat Dar es Salaamissa toimivat koirat eivät ole löytöjä tehneet. Se kertonee jotain olosuhteiden vaativuudesta, Lahtinen kertoo.

Epävarma jatko - korruptio haittaa työtä

Tällä hetkellä vaikuttaa valitettavasti siltä, ettei Tansanian poliisi halua jatkaa toimintaa Team Rokan kanssa. Syynä on korruptio ja Lahtisen puuttuminen siihen.

– Asiantila juontaa juurensa tapaukseen, jossa saimme selville erään räikeän, ison luokan korruptiotapauksen, jonka myötä muun muassa norsunluun ja huumeiden kansainvälinen kauppa on rikollissyndikaateille lastenleikkiä. Nostin asian esille, minkä jälkeen Team Rokka ei ollut enää haluttu kumppani Tansaniassa.

Asia ei tullut Lahtiselle yllätyksenä, mutta tuntuu silti turhauttavalta. Vastapuoli on valitettavan vahva.

– Rikollisessa maailmassa pyörivät miljoonat ja sadat miljoonat dollarit, joten avainviranomaiset on helppo ostaa. Olen tajunnut, että taistelu korruptiota vastaan on suurin juttu, mitä voimme tehdä norsujen suojelemiseksi. Tämä taistelu jatkuu Tansaniankin suhteen.

Operatiivisen koiratoiminnan osalta Team Rokka pohtii mahdollisuuksia toteuttaa operaatioita muissa Afrikan maissa tai Aasiassa, jonne valtaosa Afrikassa salametsästetystä norsunluusta meriteitse kuljetetaan.

Auttamista kavereiden kanssa

Toni Lahtinen kiittää SEYtä Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnosta.

– Palkinnon saaminen on suuri kunnia. SEY on suomalaisen eläinsuojelun pioneeri ja tukijalka. Tunnustuksen saaminen tällaiselta taholta kertoo, että työmme arvo norsujen hyväksi on yleisesti tunnustettua. Tämä kaikki edelleen nostaa uskoani siihen, että pienikin voi ponnistaa korkealle ja tehdä merkittäviä asioita.

Haasteista huolimatta Lahtinen jaksaa ponnistella ja uskoo työnsä tuottavan tulosta tulevaisuudessakin. Mutta mikä miehen mielestä on työssä parasta? No tietysti työkaverit.

– Se, että on saanut parhaiden kaveriensa, Rokan ja Kipparin, kanssa auttaa toisia eläimiä eli tällä kertaa norsuja. Siitä tulee monella tavalla hyvä mieli.

Kuvat: Team Rokka

 

MIKÄ TEAM ROKKA?

  • Norsujen salametsästystä vastaan taisteleva koirankoulutusorganisaatio, joka tekee kenttätyötä.
  • Perustaja on Toni Lahtinen.
  • Tansanian pilottiprojektissa työskentelivät myös labradorinnoutaja Rokka ja jackrusselinterrieri Kippari.

Salametsästys uhkaa afrikannorsua ja sarvikuonoa

Koko Afrikan mantereella elää 415 000 afrikannorsua. Kymmenessä vuodessa afrikannorsujen määrä on romahtanut yli 110 000 yksilöllä.  Syynä on muun muassa salametsästys. Jos salametsästystä ei saada pysäytettyä, vaarana on, että norsut häviävät Afrikasta meidän elinaikanamme. Myös sarvikuonon salametsästys on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja 3/5 sarvikuonolajeista on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi.

Norsuja metsästetään syöksyhampaiden ja sarvikuonoja sarvien takia. Laiton villieläinkauppa on kasvanut valtavaksi bisnekseksi, jota pyörittävät järjestäytyneet rikollisliigat.

norsu koira vuoden eläinsuojeluteko team rokka toni lahtinen salametsästys poliisikoira

Kommentit

Luetuimmat julkaisut