Bisnestä hevosten verellä: uusin ”vampyyrifarmi” löytyi Saksasta

Sikateollisuuden käyttöön päätyvä hormoni kerätään tammoista, jotka saatetaan tiineiksi kerta toisensa jälkeen.

Sikojen hedelmällisyyttä parantavia lääkkeitä ajatellessa ei ensimmäisenä tule mieleen, että lääkkeen juuret voisivat johtaa hevosiin. Ainakin Etelä-Amerikassa, Saksassa ja Islannissa sijaitsevilla, verifarmeiksi kutsutuilla talleilla hevoset – tai oikeastaan niiden veri – on kuitenkin miljardibisnes.

Kantavien tammojen verestä uutetaan PMSG-hormonia (Pregnant Mare Serum Gonadotropin), jota käytetään sikateollisuudessa niin Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Hormoni on haluttua tavaraa sikateollisuudessa, sillä se saa emakot lisääntymään normaalia nopeammassa tahdissa. Hormonia kerätään esimerkiksi Etelä-Amerikassa ala-arvoisissa olosuhteissa elävistä hevosista, jotka saatetaan keinotekoisesti tiineeksi puolivuosittain.

– Argentiinassa ja Uruguayssa näitä hevosia on tuhansia. Hevosilta kerätään verta 1−2 kertaa viikossa, ainakin 10−12 litraa kerrallaan. Määrä on hevosille iso, ja ne voivat muuttua aneemisiksi, kertoo saksalaisen Animal Welfare Foundationin (AWF) verifarmeja koskevan tutkimuksen projektipäällikkö Sabrina Gurtner.

Ensimmäiset verifarmit löytyivät vahingossa

Gurtnerin mukaan PMSG-hormonin määrä on hevosen veressä suurimmillaan, kun tiineys on kestänyt noin 80 päivää. Tämän jälkeen varsat abortoidaan ja hevoset saatetaan uudestaan tiineeksi.

Gurtner tietää mistä puhuu, sillä AWF oli yhdessä sveitsiläisen Tierschutzbund Zürichin kanssa tuomassa julkisuuteen ensimmäisiä verifarmeista kertovia tapauksia muutama vuosi sitten. Gurtner kertoo eteläamerikkalaisten tilojen löytyneen puolivahingossa.

– Emme edes tienneet tällaisen bisneksen olemassaolosta tuolloin. Tutkimme sitä, mistä Eurooppaan myytäväksi päätyvä hevosenliha tulee, ja päädyimme tällaiselle tilalle, hän kertoo.

Gurtnerin mukaan verifarmeilla asuvien hevosten elinkaari on lyhyt. Hevoset saatetaan ensi kerran tiineeksi noin kolmevuotiaana, ja ne kestävät käyttöä korkeintaan kolmen vuoden ajan. Toistuvat abortit rasittavat hevosia, joten jos ne ovat vielä kuusivuotiaina elossa, ne päätyvät Eurooppaan lihajalosteiksi.

– Etelä-Amerikassa nämä hevoset elävät käytännössä valtavissa laumoissa puolivilleinä. Ne eivät ole tottuneet ihmisten käsittelyyn, ja kun ne kerätään veren keräämistä varten yhteen, niiden käsittely on julmaa. Hevoset ovat todella stressaantuneita. Monet paikan päällä näkemäni hevoset olivat aliravittuja ja kärsivät erilaisista sairauksista. Sairauksia ei hoidettu, ja abortitkin tehtiin ilman asianmukaisia vaatimuksia, muun muassa rikkomalla hevosten sikiökalvot käsin, Gurtner kertoo.

Koska hevosen elimistö ei kestä toimintaa, moni tamma kuolee keskenmenon aiheuttamiin seurauksiin laitumelle.

– Eläimet eivät saa käytännössä minkäänlaista eläinlääkärin hoitoa, Gurtner kertoo.

Gurtner huomauttaa, että hevoset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kärsivät PMSG-hormonista.

– Siat, joita hormonilla lääkitään, porsivat liian tiheään tahtiin ja saavat normaalia suurempia pahnueita. Niiden elimistöä ei ole tarkoitettu kestämään ylitilaan viritettyä hormonitoimintaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hevosille jää veren keräämisestä vammoja, jotka jätetään hoitamatta. Kuva: AWF

Laillisuus epäselvää

AWF:n tietojen mukaan PMSG-hormonia on kerätty ainakin 1980-luvulta saakka Etelä-Amerikassa, Islannissa ja tuoreimpien tietojen mukaan myös Saksassa.

– Islannissa hevosten tilanne on hieman erilainen, sillä verta kerätään vähemmän, varsoja ei abortoida ja tammat kasvatetaan ensisijaisesti lihantuotantoa varten. Hevoset kuitenkin elävät sielläkin puolivilleinä, ja veren kerääminen aiheuttaa niille tarpeetonta stressiä ja kärsimystä, Gurtner kertoo.

Uusin verifarmi paljastui tammikuun alussa Saksasta, kun saksalainen mediayhtiö Mitteldeutcher Rundfunk oli päässyt toiminnan jäljille. Aiheesta tehdyn lyhytdokumentin mukaan PMSG-hormonin kerääminen on jatkunut ainakin 30 vuoden ajan Meuran haflinger-siittolassa. Verta kerätään noin sadalta kantavalta tammalta neljänä päivänä viikossa, yhteensä 16 litran verran hevosta kohden viikossa.

Verkkosivujensa mukaan Meuran talli on Euroopan suurin haflinger-siittola eli haflinger-hevosten kasvattaja. Siittola ei aiemmin kertonut julkisesti PMSG-hormonin keräämisestä. Sen jälkeen kun toiminta päätyi julkisuuteen, siittolan verkkosivuille on lisätty lyhyt maininta myös tästä toiminnasta.

Dokumentissa Meuran siittolan toimitusjohtaja Anke Sendig kertoo, ettei kyseiseen toimintaan tarvita lupia. Saksalaisten eläinsuojelutarkastajien mielestä on kuitenkin selvää, ettei kantavasta tai imettävästä eläimestä voi kerätä jatkuvasti verta ilman, että se vaikuttaa hevosen hyvinvointiin.

– Saksassa kyse on ollut pienestä skandaalista, sillä toiminnan laillisuus on epäselvää. Toimintaa on piiloteltu pitkään, vaikka viranomaisten on täytynyt olla siitä jollain tasolla tietoisia, Gurtner kertoo.

Gurtnerin mukaan on hyvin mahdollista, että niin Euroopassa kuin maailmalla on paljon muitakin PMSG-hormonia tuottavia hevostiloja.

– Meuran siittola ei varmaankaan ole yksittäistapaus. Jos toimintaa on osattu piilotella Saksassa vuosikymmenten ajan, on todennäköistä, että näitä tiloja on Euroopassa enemmänkin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suomalaissikakin voi saada PMSG:tä

Suomessakin sikateollisuus voi halutessaan käyttää PMSG-hormonia sisältävää lääkettä emakoiden hormonitoiminnan parantamiseen. Suigonan vet -nimellä myytävää valmistetta myy Espooseen rekisteröity MSD Animal Health.

MSD Animal Healthin asiantuntijaeläinlääkärin Sanna Nikusen mukaan Suomessa myynnissä olevissa tuotteissa käytetty PMSG-hormoni on peräisin eurooppalaisilta plasman tuottajilta.

– Tuottajat ovat erikoistuneet tähän toimintaan. Kaikkien MSD Animal Healthin toimittajien tulee täyttää paitsi paikallisen ja eurooppalaisen lainsäädännön vaatimukset, mukaan lukien eläinsuojelulainsäädäntö, sekä MSD:n omat vaatimukset. Hevosten hyvinvointi varmistetaan koko tuotannon ajan erilaisilla vaatimuksilla muun muassa MSD AH:n oman eläinlääkärin ja ulkopuolisten eläinlääkäreiden tarkastuksilla. Lisäksi paikalliset viranomaiset voivat tehdä tarkastuskäyntejä tuotannon aikana.

Eläinlääkkeiden myyntiluvut eivät ole Suomessa julkista tietoa. SEYn saamien tietojen mukaan PMSG-valmisteiden käyttö on ollut Suomessa ainakin aiemmin melko vähäistä.

– Tuote on kuitenkin maailmanlaajuisesti haluttu, ja muualla maailmassa tällaisia valmisteita on saatavilla enemmän, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Pulli huomauttaa, että veribisneksen ongelmat koskettavat sekä tammoja että sikoja, joihin valmistetta käytetään.

– Hevosia kohdellaan huonosti, ne eivät saa riittävästi ruokaa ja niitä kuolee verenottotilanteissa. Ylipäätään ajatus siitä, että tehotuotantoa tehostetaan tällaisella toiminnalla on ikävä, etenkin kun sikateollisuus voisi käyttää myös synteettistä, samaan tarkoitukseen tarkoitettua lääkevalmistetta, Pulli sanoo.

MSD Animal Healthin Sanna Nikusen mukaan synteettista valmistetta ei kuitenkaan olisi saatavilla.

– Minun tiedossani ei ole että aineelle olisi synteettistä vaihtoehtoa. MSD AH on sitoutunut etsimään korvaavia vaihtoehtoja eläinperäisille hormoneille. Pidämme tätä tärkeänä asiana, kuten eurooppalaiset järjestöt ja yhteiskuntakin. Haluamme myös olla omalta osaltamme mukana kehittämässä ruuan tuotantoa eettisesti parempaan suuntaan, Nikunen sanoo.

Kuluttajien vaikutusmahdollisuudet pienet

AWF:n ja muiden eläinsuojelujärjestöjen painostus on pienentänyt tuotantoa eteläamerikkalaisilla tiloilla. Koska PMSG:llä riittää kuitenkin kysyntää, sen tuotanto voi Sabrina Gurtnerin mukaan olla siirtymässä muualle.

PMSG-pohjaisia eläinlääkkeitä ja hormonin avulla tuotettua lihaa on markkinoilla tiettävästi kaikkialla maailmassa, ja sitä tuottavien yritysten liikevaihto voi pyöriä miljoonissa euroissa.

– Etelä-Amerikassa verta kerätään vuosittain yhä tuhansilta tammoilta, eikä EU-säädöksissäkään kielletä kantavien tammojen veren keräämistä suoraan.

AWF kerää parhaillaan kahta adressia, jotka tähtäävät PMSG:n maahantuonnin estämiseen.

– Muuten kuluttajien vaikutusmahdollisuudet ovat melko pienet. Tehotuotettua sianlihaa en voi kuitenkaan hyvällä omallatunnolla suositella hankkimaan, Gurtner sanoo.

PMSG

Kommentit

Luetuimmat julkaisut