Nurkkaan ajetut

Monet paikalliset eivät steriloi koiriaan, joten pentuja syntyy paljon. Balilaiset eivät tapa pentuja uskonnollisista syistä, mutta hylkäävät ja jättävät niitä heitteille. BAWA:n vapaaehtoinen Jen hoitaa koiranpentuja sekä yhdistyksen tiloissa että kotonaan. Kuva: Mikko Huisko

Ruskeasilmäinen koira työntää kuononsa omistajansa käden alle. Omistaja Wayan havahtuu ajatuksistaan ja silittää hellästi koiran päätä. Wayania painaa huoli lemmikistään.

─ Viime viikolla ne kävivät taas. Tarjosivat Blackiesta 400 000 rupiaa. Naapurin koira katosi samoihin aikoihin. Uskon, että koiranlihakauppiaat saivat sen, Wayan sanoo päätään pyöritellen.

Wayanin huoli ei ole turha.

Koiranlihakauppa on tunnetuin Balin koiria kohtaavista uhkista, mutta ei valitettavasti ainut. Koirien tilanne yhdellä maailman kuuluisimmista turistisaarista on tukalampi kuin koskaan ennen. Suurin syy on balilaisten muuttunut asenne koiria kohtaan.

Muutoksen on pistänyt merkille myös paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen, Bali Animal Welfare Associationin (BAWA), perustaja ja toiminnanjohtaja Janice Girardi.

─ Perustin yhdistyksen kymmenen vuotta sitten ja noihin aikoihin saaren koirien asema oli vielä suhteellisen hyvä, Girardi sanoo ja nostaa harvakarvaisen koiranpennun syliinsä.

Väsymys paistaa naisen silmistä, kun hän alkaa kertoa saaren koirien surullista tarinaa.

─ Aiemmin koirat kuuluivat luonnollisena osana balilaisten kylien, banjarien, elämään. Ne toimivat vartijoina, tähteiden hävittäjinä ja seuralaisina. Koirista pidettiin kyläyhteisöissä hyvää huolta. Sitten tuli rabies.

Rokotesarjoja ja massateurastuksia

Rabies rantautui Balille lokakuussa 2008 ja levisi kuin kulovalkea.

Girardi kollegoineen yritti vakuuttaa hallitukselle, että taudin leviäminen olisi ollut mahdollista pysäyttää rokottamalla eläimet. Hallitus päätti olla kuuntelematta ja alkoi teurastaa koiria massoittain.

─ Lopulta rokotimme ulkopuolisten lahjoitusten avulla yhden alueen koirat ja osoitimme sillä tavoin rokotteiden tehon. Hallitus lopetti tappamisen ja saaren tilanne saatiin hallintaan rokottamalla: sekä ihmis- että eläintartunnat vähenivät 80 prosentilla.

Yhdistykselle oli suuri järkytys, kun viranomaiset jatkoivat yllättäen massateurastuksia. BAWA:n saamien tietojen mukaan syy oli ilmeisesti rahassa. Ihmiset olivat turhankin hysteerisiä koirien puremien suhteen ja hakeutuivat sairaalahoitoon älyttömistäkin syistä. Turhat rokotesarjat tulivat maksamaan hallitukselle paljon.

─ He alkoivat tappaa myös rokotettuja koiria, mikä tuhosi laumaimmuniteetin. Rabies alkoi levitä uudelleen.

Koirien määrä puolittunut

Tappamiset jatkuvat edelleen, eikä rabiesta olla vieläkään saatu kuriin. Balin koirien määrä on pienentynyt yhdeksässä vuodessa ainakin puolella. Balin perinnekoira, saaren ikivanha rotu, on ajettu sukupuuton kynnykselle.

─ Paikallisia on peloteltu viranomaisten taholta sanomalla, että jos heidän koiransa saa rabieksen ja aiheuttaa ihmisen kuoleman, koiran omistajan pitää korvata kaikki kulut aina hautajaisiin saakka, Girardi kertoo.

Paikallisilla ei ole varaa sellaiseen riskiin.

– Sen takia he antavat koiriaan vapaaehtoisesti tapettaviksi. Tai heivaavat niitä tienposkeen.

Rabieksen myötä koiriin kohdistuvista julmuuksista on tullut arkipäivää. Koiria myrkytetään, hylätään ja pidetään järkyttävissä olosuhteissa. Niihin suhtaudutaan aggressiivisesti ja pelokkaasti.

─ Lait eivät suojaa koiria lainkaan, päinvastoin. Balin kuvernööri asetti hiljattain lain, jonka mukaan koiria on pidettävä häkissä tai lyhyeen naruun sidottuna – tai muuten ne saa tappaa.

BAWA tekee kaikkensa helpottaakseen koirien tilannetta.

Yhdistys pelastaa hylättyjä, sairaita ja kaltoinkohdeltuja koiria, hoitaa ne kuntoon ja yrittää löytää eläimille rakastavat kodit. Lisäksi BAWA hoitaa ja ruokkii koiria säännöllisesti kyläyhteisöissä ja pyörittää ilmaisklinikkaa, jonne pienituloiset voivat viedä lemmikkejään hoidettaviksi.

Ongelma on, etteivät yhdistyksen resurssit ole enää pitkään aikaan riittäneet kaikkien koirien auttamiseen.

─ Tilanne on paha ja se tulee pahenemaan entisestään. Pelastaminen on kuin sanko, jossa on reikä pohjassa. Aina, kun pelastaa yhden koiran, tien varteen ilmestyy kolme tilalle, Girardi sanoo.

─ Koirien kaltoinkohteleminen loppuu vasta, kun ihmisten asenteet muuttuvat. Ja juuri se on meidän suurin tavoitteemme.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Denpasarissa asuvan Danun perheen koiralle syntyi viisi pentua. Vapaana pihapiirissä eläneet pennut olivat syöneet kadunposkesta ruoantähteitä, joihin oli sekoitettu myrkkyä. Neljä pennuista kuoli ja vain Molly jäi täpärästi henkiin.

Apua koulutuksen voimin

Girardi näkee valonpilkahduksia synkässä tilanteessa. Hän uskoo, että tuhoisa kehitys saadaan pysähtymään oikeilla keinoilla.

─ Paikallisten kouluttaminen on ainoa keino paikata vuotava sanko, hän sanoo.

BAWA on käynyt jo vuosien ajan kertomassa kyläyhteisöjen jäsenille koirien oikeaoppisesta kohtelemisesta, niiden hoitamisesta ja koirakannan koon järkevästä säännöstelemisestä. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

─ Olemme saaneet yhteisöt ottamaan vastuuta koiristaan. Nyt he osaavat huolehtia niiden rokotuksista, terveydenhuollosta ja hyvinvoinnista itsenäisesti.

BAWA:n tärkein projekti liittyy kuitenkin lasten ja nuorten kouluttamiseen. Yhdistys haluaa muuttaa seuraavan sukupolven suhtautumisen koiriin ja käy siksi säännöllisesti vierailuilla paikallisissa kouluissa.

─ Haluamme saada eläinten kohteluun liittyvän jakson osaksi perusopetusta. Yritämme saada lapset aidosti tajuamaan, että eläimet tuntevat ihan samalla tavalla kuin me ihmisetkin. Haluaisiko lapsi itse olla yksin pimeässä, sateessa, nälkäisenä ja pelokkaana? Ei taatusti – eikä halua koirakaan.

Girardi nuuhkaisee sylissään nukkuvaa pentua. Hän sanoo, ettei ole luovuttanut, vaikka tilanne välillä epätoivoiselta vaikuttaakin.

─ Luotan siihen, että voimme palauttaa koirarakkauden Balille.

Rabies aiheutti ikävän ketjureaktion

  • Koirien määrä on vähentynyt ainakin puolella vuonna 2008 alkaneen rabiesepidemian jälkeen.
  • Hallitus on tappanut koiria massoittain sen sijaan, että eläimiä oltaisiin rokotettu. Tappaminen jatkuu yhä.
  • Rabies on muuttanut paikallisten suhtautumista koiriin negatiivisemmaksi.
  • Paikallinen eläintensuojeluyhdistys Bali Animal Welfare Association (BAWA) pelastaa hylättyjä ja kaltoinkohdeltuja eläimiä ja kouluttaa paikallisia kohtelemaan koiria paremmin.
  • BAWA panostaa erityisesti lasten ja nuorten kouluttamiseen, sillä yhdistys haluaa muuttaa seuraavan balilaisen sukupolven suhtautumisen koiriin.
koira

Kommentit

Luetuimmat julkaisut