Kohti omaa kotia

Minna Pyykölän luota sijaiskodin ovat löytäneet monenlaiset eläimet kanista kaloihin ja kissoihin. Kuvassa Minnan kanssa Amadeus. Kuva: Sari Valtanen

Ennen kuin lemmikki löytää uuden kodin, se viettää usein aikaa sijaiskodissa. Sijaiskodilta vaaditaan sekä eläinrakkautta että sitoutumiskykyä.

Kymmenen vuotta sitten Minna Pyykölän kotiin tuli hoitoon erikoinen parivaljakko, koko ikänsä yhdessä eläneet kani ja marsu. Pyykölä oli ilmoittautunut sijaiskodiksi muutama viikko takaperin, ja pian ensimmäiset asukkaat olivat jo ovella.

– Olin teinistä asti ollut kiinnostunut eläinsuojeluasioista ja halusin tehdä jotain konkreettista. Kun tilaisuus osui kohdalle, en halunnut kieltäytyä. Minulla oli ollut aiemmin marsuja, ja nyt pystyin eristämään tulokkaat suojaan kotonani asuvilta kissoilta, Pyykölä muistelee.

Lapsiperheen hälinää paenneet kani ja marsu päätyivät lopulta viettämään Pyykölän luona vuoden ennen uuden kodin löytymistä. Sittemmin samassa kodissa on asustanut erinäisiä aikoja niin kissoja kuin kalojakin.

Kissoja on tarjolla sijaiskoteihin kaikkein eniten. Vuoden ajan SEYn sijaiskotivastaavana toimineen Ann-Mari Bergströmin mukaan sijaiskodeista on pulaa joka puolella Suomea.

– Toiminta on todella tärkeää, sillä kaikilla SEYn jäsenyhdistyksillä ei ole mahdollisuutta pitää eläintaloja. Eläimen on myös usein parempi viettää aikaa kodinomaisessa ympäristössä, jossa se saa yksilöllistä hoitoa. Ja onhan sijaiskotina toimiminen myös antoisa ja mukava vapaaehtoisuuden muoto, Bergström kertoo.

Tällä hetkellä SEYn yhdistyksistä kahdeksalla on eläintaloja. Sijaiskotien todellista määrää on sen sijaan vaikeampi selvittää, sillä vapaaehtoisina toimivia sijaiskoteja ei ole tilastoitu. Yli puolella SEYn jäsenyhdistyksistä on jonkinasteista sijaiskotitoimintaa.

Pitkää pinnaa ja sitoutumista

Kun edellinen omistaja syystä tai toisesta luopuu lemmikistään, sijaiskotia tarvitaan usein saman tien. Sijaiskoteihin päätyy myös viranomaisten huostaan ottamia eläimiä sekä talteen otettuja eläimiä, joiden omistajaa ei ole 15 vuorokauden kuluessa löytynyt.

Varsinkin huostaan otetut eläimet saattavat saapua sijaiskotiin huomattavan lyhyellä varoitusajalla. Se, kuinka pitkään eläin lopulta viettää aikaa sijaiskodissa, riippuu muun muassa lemmikin iästä ja terveydentilasta. Keskimäärin eläimet viettävät sijaiskodissa muutaman kuukauden.

– Lyhimmillään sijoitettu eläin on asustellut luonani viikon, pisimmillään jopa vuoden. Sijaiskodin kannattaakin varautua siihen, ettei uutta kotia löydy nopeasti, Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana nykyään toimiva Minna Pyykölä kertoo.

Sijoitettua lemmikkiä tulee hoitaa kuin omaansa, mutta Pyykölän mukaan on alusta saakka hyvä tiedostaa, ettei kyseessä ole oma eläin – ellei tarkoituksena ole, että hoitoeläin jää pysyvästi sijaiskotiin. Usein käy niin, että sijoitettuna ollut eläin löytää uuden pysyvän kodin sijaiskodistaan.

– Vaikka hoitoeläimiin kiintyy, lohduttaa, kun tiedän kodinetsinnän tapahtuvan huolellisesti, ja että eläin luovutetaan juuri kyseiselle yksilölle valittuun vastuulliseen kotiin. Tärkeintä on löytää eläimelle paras mahdollinen koti koko loppuelämäksi.

Pyykölän mukaan sijoitetuilla eläimillä on usein jonkinasteisia ongelmia, joten sijaiskodilta vaaditaan myös pitkää pinnaa. Eläin ei välttämättä aluksi luota lainkaan ihmisiin, ja se saattaa olla hyvinkin arka. Lisäksi eläimellä saattaa olla käytösongelmia tai se voi olla sairas.

– On harvinaisempaa, ettei eläimellä olisi mitään traumaa. Useimmissa tapauksissa on erittäin tärkeää, että eläimen voi tarvittaessa eristää omaan tilaansa. Varsinkin silloin, kun kodissa on omia lemmikkejä, Pyykölä sanoo.

Sijaiskodin täytyy olla valmis tekemään töitä eläimen eteen. Lisäksi on hyvä varautua siihen, ettei eläin esimerkiksi ole sisäsiisti tai kärsii vakavasta eroahdistuksesta.

– Myös terveysriskejä voi olla. Sijoitettavalla lemmikillä saattaa olla esimerkiksi matoja tai täitä, jotka voivat tarttua sijaiskodin muihin lemmikkeihin. Ja toki sitten, kun kotiehdokkaita alkaa ilmaantua, sijaiskodin täytyy jaksaa vastata kyselyihin ja varautua siihen, että kotiehdokkaat haluavat tulla katsomaan eläintä, Pyykölä summaa.

Pyykölä muistuttaa, että kaikesta huolimatta sijaiskotina toimiminen on todella palkitsevaa.

– Sijaiskodiksi haluavan on hyvä pitää mielessä, että eläintä ei välttämättä tule heti. Vaikka kyseessä olisi vain lyhytaikainen sijoitus, tavoitteena on, että eläin ja sijaiskoti sopivat mahdollisimman hyvin yhteen – ja että lopullinen koti löytyy riittävän ajan kanssa, Minna Pyykölä kertoo.

Kiinnostuitko sijaiskotitoiminnasta? Lue lisää SEYn sivuilta.

kissa lemmikki sijaiskoti sijoitettu eläin kodinetsintä vapaaehtoistyö

Kommentit

Luetuimmat julkaisut