Pentutehtailu ei katso lajia
- Artikkelit
- Senni Puustinen

Koirien pentutehtailu on monelle tuttu ilmiö, mutta myös kani tai kissa voi olla peräisin pentutehtaasta. Varsinkin kissanpentuja tehtaillaan selvästi aiempaa enemmän.
Lemmikin hankkijalta vaaditaan valppautta, sillä koirien lisäksi pentutehtailusta kärsivät niin kanit kuin kissatkin.
SEYn toiminnanjohtajan Kati Pullin mukaan koirien pentutehtailu on yhä ylivoimaisesti yleisintä, mutta SEYn toimijat törmäävät aika ajoin myös muiden lajien tehtailuun.
– Jopa kaneja pentutehtaillaan. Tällaisia tapauksia tulee vastaan harvakseltaan, Pulli sanoo.
Etenkin kissojen pentutehtailu näyttää selvästi lisääntyvän.
– Teimme juuri kyselyn eläinsuojeluneuvojillemme. Yli puolet kyselyyn vastanneista raportoi, että he ovat viime aikoina saaneet aikaisempaa enemmän ilmoituksia paitsi koirien myös kissojen pentutehtailusta, Pulli kertoo.
Sari Mäyränpää oli töissä eläinkoordinaattorina Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:ssä, kun yhdistyksen tietoon tuli iso kanien pentutehtailutapaus. Kaneja oli pienessä asunnossa kymmenittäin, ja niitä pidettiin muun muassa kaapeissa ja kantokopissa. Osa kaneista oli tiineenä.
– Asunnossa oli ahdasta. Hajusta oli valitettu, eikä kaneilla ollut esimerkiksi heinää saatavilla. Heinä on kanien perusruokaa ja siksi hyvin tärkeää, Mäyränpää kertoo.
Kasvattajan jäljille päästiin, kun tämä oli itse yhteydessä eläinsuojeluyhdistykseen kanien luovuttamisen takia.
– Pesulla on yksityiset kodinetsijät -sivusto, jonne voi laittaa ilmoituksia eläimistä, jotka etsivät kotia. Kasvattaja otti yhteyttä ja ihmettelin, kun hän kertoi, että hänellä on paljon erilaisia kaneja. Pyysin tarkennusta ja kävi ilmi, että kaneja on aika paljon, Mäyränpää kertoo.
Tapaus alkoi ratketa, kun eräs kaneista kiinnostunut henkilö teki kasvattajasta eläinsuojeluilmoituksen. Valvontaeläinlääkäri tarkasti paikan poliisin kanssa ja soitti paikan päältä, voiko yhdistys ottaa eläimet hoitoon. Kaikille eläimille piti löytää paikka saman päivän aikana.
Ahtaat ja puutteelliset olot
Pehtutehtaissa eläimiä pidetään puutteellisissa oloissa, ilman kunnollista ravintoa tai vettä.
Mäyränpään mainitsemassa tapauksessa kanit olivat laihoja ja niiden turkit olivat huonossa kunnossa.
– Urokset olivat vanhimpia, niillä oli haavoja ja muun muassa hampaita puuttui. Kasvattaja tuomittiin eläinsuojelurikoksesta ja hän sai muutaman vuoden pituisen kaninpitokiellon.
Mäyränpää huomauttaa, ettei kaneja ole järkevää kasvattaa suuria määriä.
– Niille ei ole helppo löytää koteja. Valitettavasti moni myy kaneja tällaisista oloista suoraan eläinkauppaan ja pääsee siten kuin koira veräjästä.
Ilmiö puhuttaa
SEYlle tulee paljon kyselyitä pentutehtailusta. Moni pohtii, mistä tietää, onko jokin tietty ilmoitus luotettavalta myyjältä ja mitä tehdä, kun epäilee ostaneensa tehtailijalta pennun. Usein avunpyytäjä kysyy myös, mitä tehdä, kun on jo käynyt huonosti ja eläin on sairastunut ja kuollut.
Kaneja useammin pentutehtailun kohteeksi joutuvat kissat. Nina Rimo hankki kissansa Kisumisun kuusi vuotta sitten netissä olleelta ilmoituspalstalta.
Paikan päällä selvisi, että kissat ovat rekisteröimättömiä, mutta eläinlääkärin tarkastamia, ja että ne ovat jo saaneet ensimmäisen rokotuksen. Kaikista toimenpiteistä oli tositteet nähtävillä.
– Varasimme pennun ja haimme sen 12 viikon iässä. Maksoimme kissasta 400 euroa, Nina kertoo.
Epäilykset myyjän toiminnasta heräsivät, kun myyjä kertoi, että hänen juuri Venäjältä hakemansa kuuden kuukauden ikäinen pentu odotti jo omia pentuja.
– Olimme kuitenkin jo varanneet pennun, eikä varausta lähdetty perumaan.
Alkuun kaikki sujui kissan kanssa hyvin. Kun Kisumisu oli puolitoistavuotias, sille hankittiin kaksi kissakaveria. Pian kaikkien kissojen iho alkoi oireilla.
– Kaikilta löytyi kissojen sieni-infektio. Selvisi, ettei infektio tullut uusien kissojen mukana. Kisumisun kasvattaja väitti olevansa syytön asiaan.
Myös muilta samalta myyjältä ostetuista kissoista oli löytynyt sieni-infektio sekä muita vaivoja, kuten hammasongelmia. Rimo alkoi seurata myyjän toimintaa netissä ja huomasi, että tällä on jatkuvasti pentuja myynnissä.
– Pentuja tulee kuin liukuhihnalta, ja kaupungineläinlääkäri on käynyt tarkistamassa paikan useamman kerran. Myyjän toimet täyttävät kuitenkin eläinsuojelulain vähimmäismääräykset, joten asialle ei voi tehdä paljon mitään.
Nyt Rimo pyrkii puuttumaan asiaan levittämällä tietoisuutta kasvattajan toiminnasta.
Paikkaan on tehty eläinsuojelutarkastus, eikä sieni-infektiota ole havaittu enää vuoden 2015 jälkeen.
Kommentit