Pentutehtailija käärii kärsimyksestä kovat rahat
- Artikkelit
- Senni Puustinen

Lemmikkikauppa on arvioiden mukaan jopa kolmanneksi tuottoisin laittoman kaupan muoto huume- ja asekaupan jälkeen. Kysyntä ylläpitää liiketoimintaa.
Pentutehtailu on mittava ongelma Euroopassa ja kasvaa jatkuvasti. Vuosittain jopa satoja tuhansia pentuja kasvatetaan huonoissa oloissa ja kuljetetaan pitkiä ja raskaita matkoja pitkin Eurooppaa ostajille. Koiranpennut ovat usein sairaita ja kärsivät geenivirheistä sekä luonneongelmista. Eläimillä on usein puutteelliset tai väärennetyt paperit. Osa eläimistä myös kuolee hyvin pian kauppojen jälkeen.
– Pentujen tehtailu on todella kannattavaa liiketoimintaa. Koiran kasvatuskustannukset huonoissa oloissa ovat matalia ja ostajalta saa kuitenkin hyvän hinnan. Puhutaan satojen tuhansien voitoista per trokari vuositasolla, SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo.
– Tehtaissa tuotetut pennut ovat yleisimmin koiria. Suosittuja rotukissoja tehtaillaan myös, mutta määrät ovat huomattavasti pienempiä.
Kansainvälisen eläinsuojelujärjestö Four Pawsin tekemä tutkimus pentutehtailusta osoittaa, miten tuottoisaa bisnes on pentukauppiaille. Myyjä maksaa pentutehtailijalle esimerkiksi chihuahuasta alle 200 euroa ja myy sen ostajalle Saksassa 1 000 eurolla. Kun tuotosta vähennetään kuljetuskulut, jää myyjä voitolle yhdestä koirasta yli 760 euroa. Pentuja kuljetaan kerralla vähintään kaksikymmentä, jotta matka kannattaa. Koiria voidaan kuitenkin kuljettaa kerralla jopa 260, jolloin myyjän tuotot yhdestä lastista voivat olla yli 200 000 euroa.
Pentujen tuotanto on Euroopassa keskittynyt tiettyihin maihin, joissa on isoja pentufarmeja. Suurimmat pentujen tuottajamaat ovat Unkari, Slovakia, Tsekki, Puola ja Romania. Näissä maissa koirien teettäminen on halpaa, koska tiukkaa säätelyä esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin suhteen ei ole. Eläimiä ei usein esimerkiksi rokoteta, vaan paperit väärennetään markkinoille. Eläimiä tuotetaan mahdollisimman pienin kustannuksin välittämättä niiden hyvinvoinnista. Tuottajamaiden lisäksi keskeisessä roolissa ovat kauttakulkumaat eli maat, joissa on löyhät kulkusäädökset ja joiden läpi pentuja kuskataan ostajille.
Halpaa hyvinvoinnin kustannuksella
Pentutehtaiden olot ovat koirien kannalta todella huonot. Edes eläinten perustarpeista ei huolehdita eivätkä ne pääse toteuttamaan käyttäytymistarpeitaan. Koiraemoja pidetään pienissä häkeissä, joissa ne eivät mahdu liikkumaan eikä niille tarjota lainkaan virikkeitä. Emoilla teetetään pentuja jokaisesta juoksusta eli jopa kolmesti vuodessa. Kun emot on kulutettu loppuun, ne tapetaan usein vain 4–5-vuotiaina tai myydään eteenpäin koe-eläimiksi.
Tehtailija ei välitä sen enempää pentujen hyvinvoinnista. Ne vieroitetaan emostaan ja laitetaan myyntiin liian nuorina. Varhaisen vieroituksen takia koirat kärsivät usein peloista, levottomuudesta ja muista käytösongelmista. Pentuja ei sosiaalisteta, joten niillä on usein vaikeuksia muiden koirien ja ihmisten kanssa. Eläimiä ei myöskään rokoteta eivätkä ne saa eläinlääkärin hoitoa. Koirilla onkin usein sisä- ja ulkoloisia sekä tarttuvia tauteja, kuten parvovirusta. Eläimet ovat usein myös aliravittuja. Pennuilla voi lisäksi olla ihmiseen tarttuvia tauteja, kuten rabiesta, joten tehtailu on myös ihmisten terveydelle iso riski.
– Eläinten hyvinvointi on tietenkin eläinsuojelijan näkökulmasta pentutehtailun suurin ongelma. Olosuhteet ovat kurjat ja eläimiin käytetään mahdollisimman vähän rahaa. Pentutehtaista tulevat eläimet ovat useimmiten sekä henkisesti että fyysisesti sairaita, Lindqvist kertoo.
Koirat kärsivät myös pitkien kuljetusten aikana. Pennut matkustavat jopa päivien ja tuhansien kilometrien matkan kasvattajalta ostajille. Kuljetusolot ovat kurjat ja osa pennuista jopa kuolee matkalle. Kun tuotantokustannukset ovat pienet, ei yksittäisten eläinten menetyksellä ole tehtailijoille merkitystä.
Kysyntä luo tarjonnan
Pentutehtailusta tekee kannattavaa asiakkaat: koiranpennuille riittää ostajia. Kuluttajaa pentutehtaan koira kiinnostaa yleensä kahdesta syystä – hinta on halpa ja saatavuus hyvä. Pennun saaminen viralliselta kasvattajalta voi kestää jopa vuoden, pentutehtailijalta koiran saa vain viikoissa tai päivissä. Moni malttamaton ei jaksa odottaa, vaan uusi lemmikki on saatava heti.
Tehtailijoilta saa kaikenlaisia koiria, mutta erityisesti suosittuja trendirotuja, joihin jonotusajat viralliselta kasvattajalta voivat olla pitkiä. Kun virallisen kasvattajan koirasta saa maksaa parikin tuhatta euroa, saa pentutehtaasta samanrotuisen koiran alimmillaan muutamalla satasella. Hinnat ovat yleensä halvempia kesällä ja kallistuvat joulun lähestyessä.
– Varsinkin pienistä koirista on nykyään niin paljon kysyntää, etteivät viralliset kasvattajat pysty vastaamaan siihen. Moni haluaa eläimen heti ja kun toiverotu löytyy netin myyntipalstalta edulliseen hintaan, on se houkuttelevaa ostajan kannalta, Maria Lindqvist havainnollistaa.
– Kysyntä luo tarjonnan, joten pentutehtailu kukoistaa niin kauan kuin halukkaita ostajia riittää. Koirasta haaveilevien olisi siis erittäin tärkeää hankkia lemmikkejä vain vastuullisilta kasvattajilta tai eläinsuojeluyhdistyksiltä.
Vaikka toisin helposti ajattelisi, on moni Suomessakin ostettu koira peräisin pentutehtaasta. Suomeen koiria tuodaan erityisesti Baltian maista. Myös Suomessa on koirankasvattajia, joiden toiminta täyttää tehtailun tunnusmerkit.
– Varsinkin lahden yli Virosta koiria tuodaan paljonkin, Lindqvist kertoo.
SEY saa säännöllisesti yhteydenottoja liittyen pentutehdasepäilyihin. Myös SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat esittäytyneet kiinnostuneina ostajina pentutehdastapauksissa ja onnistuneet estämään myyntiaikeet myös muille ostajille.
Tehtaasta ostettu koira voi tuottaa suuren surun ostajalleen.
– Pentutehtaasta ostettu koira on usein sairas ja moni koira jopa kuolee vain päiviä ostajalle saapumisen jälkeen. Varsinkin parvoon kuolleita koiria tulee jatkuvasti SEYn tietoon.
Tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttaisivat
Pentutehtailuun voidaan puuttua kahdella tavalla, lakiteitse ja kuluttajavalistuksella. SEY tekee työtä pentutehtailua vastaan molemmin keinoin. Yksi tapa suitsia pentutehtailua ja laitonta eläinkauppaa on pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti, jotka ovat jo käytössä monessa EU-maassa. Ne auttavat eläimen taustan ja omistajan jäljittämisessä. SEY tavoittelee uudistuvaan eläinsuojelulakiin pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä koirille ja kissoille.
– Tunnistussirun avulla eläimen historia ja kasvattaja voidaan selvittää. Tunnistusmerkitsemättömien ja rekisteröimättömien eläinten myynnin kieltäminen olisi myös keino ehkäistä pentutehtailua. Maksullinen rekisteröinti nostaisi pennun hintaa, mikä hiukan ehkä vähentäisi ostajien ostohalukkuutta, Maria Lindqvist kertoo.
Lainsäädäntö on tärkeässä asemassa, mutta lisäksi tarvitaan toimivaa valvontaa erityisesti rajoille. Sirutuksen ja papereiden vaatimisesta lailla ei ole hyötyä, jos lakien noudattamista ei tarkkailla.
– Tällä hetkellä eläinten salakuljetus maasta toiseen on liian helppoa, EU:n sisällä jopa todella helppoa. Toimintaa ei käytännössä valvota ja esimerkiksi eläinten papereita ei tarkisteta kuin pistokokein ja epäilyn perusteella. Tarvitaan enemmän ja tehokkaampaa rajavalvontaa, Lindqvist painottaa.
SEY tekee myös paljon kuluttajavalistusta. Vastuullista kuluttajaa auttaa esimerkiksi SEYn tuottama Fiksun koiranostajan opas. Opas neuvoo, kuinka pentutehtaan voi tunnistaa ja välttää ja miten hyvä myyjä valitaan. Riskien esiin tuominen pennun ostajalle sekä ohjeistukset tehtailun tunnistamiseen ovat oleellisia työkaluja taistelussa pentutrokareita vastaan. Viestinnän keinoin myös lisätään tietoisuutta pentutehtailusta ja rikotaan uskomusta siitä, että Suomessa oltaisiin turvassa epäeettiseltä eläinkaupalta.
Eläinten ystävälle houkutus yhden kärsineen pennun pelastamisesta voi olla suuri. Ostamalla halpapennun tukee kuitenkin toiminnan jatkumista. Kuluttajan helpoin keino vaikuttaa asiaan on jättää pentutehtailtu pentu ostamatta sekä ilmoittaa pentutehtailuepäilyksistä eteenpäin SEYn eläinsuojeluneuvojille tai eläinsuojeluviranomaisille.
Miten tunnistat pentutehtaan? Lue lisää pentutahtailun vaaroista Halpakoira.fi-sivustolta.
Lähde: Four Paws Internationalin Puppy trade in Europe -tutkimus
Kommentit